Skadades din egendom i stormen? Gör så här

Tiotusentals hushåll är fortsättningsvis utan el efter stormen Aapeli. De kraftiga vindbyarna har också fält träd och orsakat skador på egendom. Det betyder att många är tvungna att ansöka om skadestånd från sitt försäkringsbolag.

Bilden är tagen i Vasa där stormen Aapeli orsakat omfattande skador och strömavbrott.
Försäkringsbolaget Lokal-Tapiola har sammanställt en lista över de viktigaste punkterna för att underlätta ansökningsprocessen.
1. Fotografera de skadade områdena innan du inleder röjningsarbetet. Bland bilderna ska det finnas både allmänna bilder som ger en översikt över den försäkrade egendomen men också närbilder.
2. Skydda byggnader för att undvika ytterligare skador. Avlägsna träd som fallit på eller lutar mot byggnader. Om träden fallit på elledningar är det bäst att kontakta röjningsproffs eller räddningsverket.
3. Täck yttertaket med presenning för att hindra eventuellt vatten från att läcka in i byggnaden. Använd skyddsutrustning då du genomför reparations- eller röjningsarbete.
4. Besök sommarstugan för att kolla upp läget och förebygga ytterligare skador. Ligger ditt sommarställe långt borta? Fråga grannar eller bekanta om de kan kolla upp läget.
5. Om ditt hem drabbats av ett strömavbrott gäller det att inte öppna frysen så att livsmedel inte smälter och går illa.
6. Vid större skador behöver du boka tid för försäkringsbolagets egna inspektioner.
7. Försäkringsbolagens skadeanmälningar kan lämnas in på nätet.
8. Du kan ansöka om skadestånd i ett år efter att olyckan eller skadan inträffat.
9. För att kunna ta hand om en annan persons skadeståndsärenden måste du ha en fullmakt.
ANDRA LÄSER