Teatrarna och konsertsalarna gapar tomma – coronabegränsningarna fortsätter i södra Finland

Nationaloperan skjuter fram Valkyrians premiär till augusti. Det är ännu oklart när Teater Mars nyskrivna pjäs Reine har premiär.

Ingen Valkyria i februari heller. På bilden Tommi Hakala och Jukka Rasilainen i första delen av Nibelungens ring, Rhenguldet, som hade premiär 2019.
28.01.2021 11:00 UPPDATERAD 28.01.2021 13:46
I onsdags beslutade regionförvaltningsverket att maximalt tio personer får samlas inom Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt. Begränsningen gäller i nuläget fram till den sista februari. Regionförvaltningsverkets beslut gäller enbart offentliga tillställningar, som marknader, konserter och idrottsmatcher med publik.
Svenska Teatern har likt övriga teaterhus ställt in samtliga föreställningar i februari. Ritva Siikalas och Bengt Ahlfors tvåspråkiga dialog Ahlfors & Siikala har ännu inte fått något nytt premiärdatum. Detsamma gäller Teater Mars Reine, med Dick Idman i huvudrollen, som ursprungligen skulle ha premiär redan i januari.

Sent besked

De nu gällande restriktionerna var i kraft till 31 januari och beslutet om förlängda restriktioner kom endast fyra dagar innan. Till exempel Musica nova-festivalen, som ordnas den 2 till 10 februari, var beredd på att strömma så många konserter som möjligt. En del av programpunkterna har ställts in, men en stor del förverkligas via Yle eller Konstuniversitetets och orkestrarnas egna plattformar. Helsingfors stadsorkester och Radions symfoniorkester har strömmat sina konserter hela januari och fortsätter med det även i februari.
Nationaloperan ställer in alla sina föreställningar i februari, vilket innebär att premiären på Valkyrian, andra delen av storsatsningen Nibelungens ring, än en gång skjuts upp. Valkyrian var redo för premiär, då restriktionerna än en gång förlängdes. Nu har Nationaloperan beslutat att flytta framåt alla delar i tetralogin: Valkyrians premiär är inplanerad först i augusti 2022. Samtidigt ersätter tillträdande chefsdirigenten Hannu Lintu Esa-Pekka Salonen som dirigent. Lintu inleder sitt nya uppdrag tidigare än planerat, redan i augusti 2021. En annan premiär som strök med i och med de nya coronabegränsningarna är nyversionen av baletten Svansjön, som skulle ha infallit den 26 februari.

ANDRA LÄSER