Turister räds inte omikron – få avbokningar hos resebyråerna

Finländarnas resfeber är hög trots den nya virusvarianten omikrons framfart.Enligt Vanda stads smittskyddsläkare går det bara att bromsa händelseförloppet, men inte hindra den nya varianten att landstiga i större omfattning i Finland.

Den nya coronavirusvarianten har än så länge inte dämpat finländarnas resiver, uppger tre resebyråer.
Den nya coronavirusvarianten omikron har hittills inte haft någon nämnvärd inverkan på finländarnas resfeber, uppger tre resebyråer.
– Vi har inte märkt att folk skulle avboka sina resor efter att den nya coronavarianten har dominerat nyhetsrapporteringen. Vår försäljning inför Black Friday förra veckan var tvärtom väldigt livlig, säger Laura Aaltonen, kommunikationschef på resebyrån TUI.
Det är samma ljud i skällan hos konkurrenten Tjäreborg.
– Nej, vi ser ingen drastisk ökning i antalet avbokningar av resor just nu, men vi följer med situationen, säger Jessica Virtanen, landsdirektör på Tjäreborg.
På resebyrån Aurinkomatkat avvaktar man likaså med nya riktlinjer i väntan på mer information om den nya virusvarianten.
– Vi har haft några tiotals kunder som har skjutit upp sina resor till sommaren eller nästa jul, men vi har inte noterat att den nya virusvarianten skulle ha orsakat någon större avbokning av resor, säger Heli Lehtinen, kundtjänstdirektör på Aurinkomatkat.
Varken Aurinkomatkat, Tjäreborg eller TUI ordnar charterresor till de riskländer i södra Afrika som nu är föremål för reserestriktioner.

Få resenärer från södra Afrika

Regeringen beslöt i söndags att personer från länder i södra Afrika inte längre får resa in i Finland, även om de kan intyga att de är fullt vaccinerade. Beslutet trädde i kraft på söndagseftermiddagen klockan 15.
Begränsningen gäller personer som under de senaste 14 dygnen har vistats i Botswana, Swaziland, Lesotho, Moçambique, Namibia, Sydafrika eller Zimbabwe.
Vanda stad svarar för den praktiska hanteringen av coronatestningen på Helsingfors-Vanda flygplats.
– Vi har hittills registrerat 23 personer som har vistats i södra Afrika innan sin ankomst till Finland, säger Kirsi Valtonen, smittskyddsläkare vid Vanda stad.
Finländska medborgare har enligt grundlagen alltid rätt att återvända till sitt hemland. Också personer som har uppehållstillstånd och är varaktigt bosatta i Finland har rätt att återvända.

Omikron är redan här

– Med de här passagerarmängderna är det omöjligt för oss att ha vattentät kontroll över vilka resenärer som har vistats i södra Afrika innan hemkomsten till Finland, säger Valtonen.
Enligt Valtonen är det många som kommer med alternativa flygrutter till Finland efter att så gott som hela Europa har stoppat flygtrafiken till och från södra Afrika. Många vägrar därtill uppge att de har vistats i de riskländer som nu figurerar på regeringens lista.
– När det gäller de tidigare virusvarianterna vet vi av erfarenhet att vi bara kan bromsa händelseförloppet, men inte hindra den nya varianten att landstiga i större omfattning i Finland, säger Valtonen.
Institutet för hälsa och välfärd meddelade på måndagen att de har påträffat två misstänkta fall av omikron.
De 23 passagerare som enligt Vanda stad har vistats i södra Afrika och anlänt till Finland har slussats till coronatest, varefter hemkommunerna har underrättats om fortsatta åtgärder.
– Jag hoppas att så många resenärer som möjligt själva skulle uppge att de har vistats i södra Afrika, säger Valtonen.
Statsrådets kansli meddelade på måndagen att statsminister Sanna Marins (SDP) regering förhandlar om coronasituationen på tisdag. Regeringen tar bland annat ställning till vaccinationsprogrammet och den nya omikronvarianten av coronaviruset.
De skärpta inreserestriktionerna gäller fram till den 19 december.

ANDRA LÄSER