Belarusiska OS-sprintern auktionerar ut medalj

Belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja fördes till flygplatsen i Tokyo för att skickas tillbaka till hemlandet mot sin vilja. Hon vägrade – och beviljades sedan humanitärt visum i Polen. Nu auktionerar hon ut sitt EM-silver från 2019 för att hjälpa andra utsatta idrottare.

OS-sprintern Kristina Timanovskaja vill stötta andra utsatta idrottare i Belarus. Arkivbild.
09.08.2021 16:10 UPPDATERAD 09.08.2021 16:13
Kristina Timanovskaja skrev på sociala medier att hon blivit "kidnappad" av sina egna ledare för att skickas tillbaka till Belarus. Händelsen inträffade efter att 24-åringen uttalat sig negativt om sina tränare.
– Några av våra tjejer åkte inte hit för stafetten eftersom de inte hade dopningstestats tillräckligt många gånger. Och tränaren satte utan min vetskap in mig i laget. Det var det jag uttalade mig om, och då kom tränaren till mig och sade att det hade kommit order uppifrån att plocka bort mig, sade hon i en intervju med Reuters.

Budgivningen i gång

Timanovskaja vägrade gå ombord på planet och sökte skydd hos japansk polis på flygplatsen. Sedan bekräftade Polens utrikesminister Marcin Przydacz att hon fått humanitärt visum i landet. I torsdags förra veckan landade hon i Polens huvudstad Warszawa.
Nu vill hon stötta andra utsatta idrottare i Belarus genom att auktionera ut sitt stafettsilver från hemma-EM 2019. Pengarna ska gå till en belarusisk förening som arbetar med att ge stöd åt idrottare som blivit åsidosatta eller fängslade för sina politiska åsikter, och som har "lidit av handlingarna från Lukasjenkos regim".
Budgivningen har redan stigit över 5 000 dollar, cirka 43 000 kronor.

Lukasjenko förnekar

Under måndagen gjorde presidenten Aleksandr Lukasjenko ett uttalande där han hävdade att sprintern blivit manipulerad till att hoppa av och fly till Polen.
Han förnekade också att Timanovskaja ska ha blivit förd till flygplatsen mot sin vilja.
Lukasjenko har varit Belarus president sedan 1994 och blev återvald i augusti förra året. Valresultatets giltighet ifrågasattes och stora protester bröt ut. Sedan dess har regimen fängslat både demonstranter och flera politiska motståndare.
Timanovskaja är en av tvåtusen belarusiska idrottare som undertecknat ett öppet brev med krav på nyval och frisläppandet av politiska fångar. Till följd av sina politiska uttalanden greps och misshandlades flera av dem. Minst två frihetsberövades i flera dagar. Andra idrottare stängdes av från att tävla eller petades ur sina sporters landslag, rapporterar Deutsche Welle.

ANDRA LÄSER