Fyra döda i trafikolycka i Kuopio – buss körde genom broräcke och landade på järnvägsspår

Kemin Liikennes buss med i Sverige bosatta finländska pensionärer skenade genom ett broräcke i Kuopio och föll tio meter ner på järnvägsspåren med förödande följder. Fyra personer i bussen omkom medan fyra uppgavs vara allvarligt skadade.

Bussen störtade genom ett broräcke och föll 7-10 meter ned på järnvägen.
24.08.2018 15:27 UPPDATERAD 24.08.2018 20:29
Räddningsmanskapet möttes av fruktansvärda syner vid bussvraket efter olyckan på fredagseftermiddagen.
– Bussen störtade 7-10 meter ner från bron på järnvägen. Det var en hård smäll. Vi såg genast att en del av passagerarna var döda. Bussen var inkilad mellan de klippor som omger järnvägen och fordonet hängde delvis i luften, vilket försvårade räddningsarbetet, säger räddningschef Petteri Lintunen.
På fredagskvällen fanns inga uppgifter om de dödas kön eller ålder. Bland de över 20 skadade uppgavs flera vara i ett kritiskt tillstånd.
Den 1951 födda busschauffören, som också skadades i olyckan, berättade för polisen att bromsarna inte hade fungerat. Den kolliderade först med fem personbilar och därefter föll den ner från motorvägsrampen på järnvägsspåret. Fallet var flera meter högt.
Pensionärerna ombord på bussen var på väg till spahotell Rauhalahti i Kuopio. Tre av de skadade befann sig i de påkörda personbilarna.
Bussen störtade genom broräcket och föll närmare tio meter ned på järnvägen.
Ögonvittnen rapporterade om fullständigt kaos på olycksplatsen där det snabbt samlades en stor nyfiken allmänhet som polisen måste valla för att inte räddningsarbetet skulle störas.
Larmet till räddningsverket gick klockan 14.49 efter att en av Kemin Liikennes bussar med 20 passagerare ombord störtade ner på järnvägen i Kuopio. Förutom de omkomna och de fyra allvarligt skadad var minst sex personer lindrigt skadade. Enligt räddningsverket har därtill nio personer förts till sjukhus för uppsikt och läkarkontroll.
Enligt lokala ögonvittnen körde bussen med hård fart på två hjul då den vek av från riksväg fem till en avfart som leder till Kolmisoppi. Busschauffören ska ha försökt styra bussen åt sidan men krockade med de fem personbilarna. Därefter körde bussen genom broräcket.
Enligt polisen var det högst troligt ett bromsfel som förorsakade olyckan, men ingen kunde bekräfta det tekniska felet i samband med fredagens presskonferens i Kuopio.
Bussbolagets vd Pentti Rytky försäkrade för Lännen Media att bussen inte var vare sig gammal eller slutkörd.

Tidskrävande räddningsarbete

Det tog omkring 45 minuter att få ut alla skadade passagerare från den demolerade bussen och köra dem till universitetssjukhuset i Kuopio för vård, uppger räddningsverket. Olycksplatsen ligger relativt nära sjukhuset.
– Vi kontaktade räddningsverken i de omgivande kommunerna för att be om hjälp. Fem räddningsenheter tillkallades för att sköta mindre brådskande uppdrag i Kuopio medan vi koncentrerade tre enheter på den här olyckan, säger Erkki Asikainen på Räddningsverket i norra Savolax.
Fem personbilar var inblandade i olyckan.
Kuopio universitetssjukhus ordnade krishjälp för de skadade och dödsoffrens anhöriga i sjukhusets utrymmen.
– Vi har i samarbete med den lokala evangelisk-lutherska församlingen grundat en krishjälpsjour, säger säkerhetschef Lauri Holappa på Kuopio stad.
En andakt i Kuopio domkyrka ordnades klockan 18 under fredagskvällen för alla som berördes av olyckan.
Statsminister Juha Sipilä kondolerade på Twitter. "Vi har nåtts av sorgliga nyheter från Kuopio. Mitt deltagande till de omkomnas närmaste och krafter till de skadade. Jag önskar ork åt vård- och räddningspersonalen", skrev statsministern.
Storolyckan ledde till avbrott i tågtrafiken mellan Suonenjoki och Kuopio. Enligt VR:s pressmeddelande ersattes tågtrafiken med bussar. Polisen rådde allmänheten att undvika biltrafik i närheten av olycksplatsen för att ge myndigheterna och räddningsverket arbetsro.