Reportage: På post mot IS

De frivilliga i det lilla skandinaviska förbandet inom den kurdiska peshmergan är utleda. Ibland bryts vardagen av att flyktingar kommer vandrande över bergen. Soldaterna befinner sig bara tjugo kilometer från frontlinjen mellan den sunniextremistiska organisationen Islamiska staten och de kurdiska styrkor som strider mot den i norra Irak. Men de saknar både ammunition och action.

Niklas Meltio
20.05.2016 04:31 UPPDATERAD 20.05.2016 10:34
Än så länge är de bara fem, men de hoppas och tror att de snart är flera. Det lilla skandinaviska förbandet under den iranska kurdiska peshmergans parti PAK (Kurdistan Freedom Party) håller långsamt på att formas i norra Irak.
Svensken Jesper är gruppens ledare. Hemen, Cerr och Fältläkaren är från Norge och Ayres utgör undantaget från det skandinaviska eftersom han är från Storbritannien. De frivilliga krigarna heter inte så i sina hemländer utan de flesta använder sig av sina kurdiska namn här.
Träning. Halo förlorade en arm i striderna vid Hawijafronten. Han är kickboxare och tränar med de andra för att hålla konditionen uppe.
Den position som det skandinaviska förbandet tilldelats ligger tjugo kilometer utanför Hawija, en stad som kontrolleras av Islamiska staten. Det så kallade kalifatets vägspärrar och positioner kommer så nära den kurdiska fronten som två kilometer.
Frontlinjen är tyst för tillfället eftersom de flesta av krigarna är i Kurdistan. Målet för de kurdiska och internationella trupperna i området är att före årets slut återta staden Mosul från terrorgruppen Islamiska staten IS (eller Daesh som gruppen kallas av kurderna). Men det är långt till det målet.
En morgon ser de flyktingar som korsat bergen, vilket är ett nytt fenomen. Det är främst äldre och kvinnor i gruppen.
Det kan vara ett tecken på att situationen håller på att förändras till det värre i Hawija. Staden är strategiskt viktig för kurderna för att de ska kunna skära av Islamiska statens logistiskrutt från söder till Mosul.
Förstärkning. Hemen från Norge bygger ut förläggningen genom att stapla sandsäck på sandsäck. Han är liksom de andra skandinaverna redo att delta i striderna för att återta staden Mosul från terrorgruppen Islamiska staten.

Veteraner och nykomlingar

De här internationella soldaterna strider för peshmergan, de kurdiska trupperna. En del av dem har tidigare stridit i det som kallas Rojava, de tre autonoma kurdiska provinserna i norra Syrien tillsammans med YPG-gerillan. Vissa av dem har militär bakgrund, men inte alla.
Skandinaverna har förts hit för att de vill kämpa mot Islamiska staten eller i jakten på äventyret. Ofta är det en kombination av båda. Ingen av de här männen har kurdiska rötter, de har helt enkelt valt att delta i ett krig i främmande land.
Soldaternas dagar går åt till att stapla sandsäckar och bygga upp förläggningen, vänta på mat, sova och hålla utkik. Posteringen är fortfarande långtifrån färdig och det finns mycket att göra för att den ska kunna stå emot ett anfall.
Vardagssysslor. Dagarna är just nu rätt långtråkiga för Ayres från Storbritannien. Det är stilla vid frontlinjen.
Ofta placeras de utländska enheterna längst bak då det blir strider, men det här förbandet har en egen postering att försvara. För tillfället har de mycket lite ammunition kvar. De har inget i lager, allt de har är de några magasin de bär på. Det kommer inte att räcka för mer än ett mycket kort anfall. Männen vet inte när de kommer att få påfyllning, men hoppas att de kurdiska soldaterna förser dem med mera snart.
Cerr har med sig sitt eget gevär, en amerikansk M16, men de andra har vapen de fått av peshmergan: AK-47:or eller Dragunovs som de har anpassat till sina egna behov.

Frustration och väntan

Gruppen saknar fortfarande den disciplin och struktur man kan se i de kurdiska peshmerga-trupperna. Rollerna är oklara och det skapar frustration bland mannarna.
Svärta. En av oljepumparna vid Hawijafronten har exploderat. Oljefälten breder ut sig kring posteringen.
De försöker hitta sätt att hantera situationen på. Hemen har hittat en hund som han tillbringar sin tid med. Den är fortfarande valp och hänger hela tiden efter honom.
Både Ayres och Hemen har långa militära karriärer bakom sig både i sina hemländer och utomlands. Ayres tjänade länge i den brittiska militären i Nordirland. Efter att han blev pensionerad från armén gick han med i YPG i Syrien och kom sedan hit till fronten nära Hawija.
Men den långsamma väntan som upptar deras dagar är tråkig, det säger de alla.
– Vi kom hit för att strida, inte för att sitta här och vänta.
Översättning och bearbetning: Sanna Karlsson

Staden Mosul i nyckelroll

Sunniextremistiska Islamiska staten i Irak och Syrien, som påstår sig vilja skapa ett kalifat i Irak och Syrien, uppstod i sin nuvarande form 2013 av avhoppare från terrornätverket al-Qaida. Gruppen Islamiska staten i Irak hade funnits i ett tiotal år, men det var först efter att den brutit med al-Qaida som den började växa till sig.
IS gick 2013 med i striderna i Syrien och gjorde läget i landet ännu våldsammare och mer förvirrat än tidigare.
Nu kontrollerar IS delar av territoriet i norra Irak och norra Syrien. Bland andra USA och flera arabländer har gått samman i en koalition mot IS. Också Ryssland utför lufträder mot IS men tillsammans med Syriens regering. Turkiet är också med men attackerar också kurdiska mål, medan koalitionen är allierad med kurderna.
IS erövrade staden Mosul i norra Irak i juni 2014. Staden hade då 1,5 miljoner invånare. Tiotusentals civila flydde, tillsammans med 80 000–100 000 irakiska militärer.
Frontlinjen runt staden är över 120 kilometer och bemannad både av irakiska styrkor och kurdiska peshmerga-trupper.
Kurderna, som troligen är mellan 30 och 32 miljoner, lever i delar av Turkiet, Iran, Irak och Syrien. Bland annat i Turkiet och Irak har kurderna länge eftersträvat större autonomi.
I Turkiet har de förtryckts och gerillakriget som fördes av PKK mot regeringen i tiotals år ledde till över 40 000 döda.
I norra Irak har kurderna, som utgör 15–20 procent av irakierna, länge försökt få autonomi – och nu har de en hög grad av självstyre. Många tror att Irak aldrig kommer att bli en enhetlig stat igen.
Det finns många olika peshmerga-grupper. PAK, som skandinaverna hör till, är ett kurdiskt politiskt parti i Iran och Irak som har en beväpnad gren. I april i år gjorde gruppen ett attentat mot en militärparad i Sanandaj i nordvästra Iran.
Faktarutan har förtydligats gällande IS' uppkomst.

ANDRA LÄSER