Barça-förvärv spelklara – 24 timmar före premiären

På lördag kväll tar Barcelona emot Rayo Vallecano i La Liga-premiären. På fredag kväll blev fyra nyförvärv till slut registrerade och spelklara, bland andra anfallsstjärnan Robert Lewandowski.

Barcelonas ordförande Joan Laporta tillsammans med anfallaren Robert Lewandowski. Arkivbild.
TT
13.08.2022 14:47
Utöver Lewandowski har även Raphinha, Franck Kessíe och Andreas Christensen registrerats på La Ligas officiella hemsida. Samma sak gäller för Ousmane Dembélé och Sergi Roberto, som båda nyligen skrev på nya kontrakt efter att deras gamla löpt ut och därför anses vara nya spelare i ligan, skriver El País.
Däremot är ett annat nyförvärv, Jules Koundé, ännu inte spelklar.
Att spelarna nu till slut har registrerats för den nya La Liga-säsongen har till stor del att göra med att Barcelona tidigare på fredagen sålde 24,5 procent av Barça Studios, klubbens digitala verksamhet, till produktionsbolaget Orpheus Media – vilket gav klubben 100 miljoner euro.

Lönetak

Nyligen sålde Barcelona även en första andel på 25 procent av Barça Studios till företaget Socios.com, även den försäljningen landade på 100 miljoner euro. I samma veva sålde Barcelona 25 procent av sina tv-rättigheter för La Liga för de kommande 25 åren, den summan landade på 670 miljoner euro.
Med pengarna Barcelona fått in efter att ha sålt sina tillgångar har klubben kunnat förstärka sin trupp med Lewandowski (från Bayern München), Raphinha (från Leeds) och Koundé (från Sevilla). De tre värvningarna har tillsammans kostat 160 miljoner euro. Kessié (från Milan) och Christensen (från Chelsea) anslöt på fri transfer.
Anledningen till att Barcelona tidigare inte har kunnat registrera sina nyförvärv beror på La Ligas lönetak, där den spanska ligan har hårda ekonomiska krav som begränsar hur mycket klubbarna kan spendera på spelares löner och övergångar, vilket baseras på klubbens ekonomiska status.

Stora skulder

Trots sina försök att minska kostnaderna och betala av sina skulder har Barcelona fortfarande närmare en miljard euro kvar i skulder, vilket gjort att deras lönetak reducerats av ligan de senaste säsongerna.
Orpheus Media drivs av den katalanske affärsmannen Jaume Roures, ägare till Mediapro, ett stort mediebolag som är involverat i spansk fotboll men vars avtal gällande tv-rättigheter med den franska ligan kollapsade 2020. Roures stod även för ett stort finansiellt stöd till Joan Laporta när denne återvände till Barcelonas ordförandepost i fjol.
Klubbarna i La Liga har fram till slutet av augusti på sig att registrera nya spelare om de ska spela i den spanska ligan den här säsongen.

ANDRA LÄSER