86-årig fotbollshöjdare kan få tio år

José Maria Marin är 86 år gammal och kan riskera tio års fängelse.Bild: Kena Betancur / AFP / Lehtikuva

Tio år i fängelse och ungefär 6 miljoner euro i böter. Det straffet riskerar mutdömde José Maria Marin, tidigare ordförande i det brasilianska fotbollsförbundet. Hans advokater tycker att 86-årige Marin ska klara sig undan med 13 månaders fängelse. Dom ska meddelas under onsdagen.

När amerikanska myndigheter i en gryningsräd slog till då Fifa, Internationella fotbollförbundet, hade ett möte i Zürich i maj 2015 var det starten för den största utredningen av mutor till höjdare inom den internationella fotbollen. Totalt ska det ha rört sig om mutor på minst 200 miljoner dollar, motsvarande cirka 175 miljoner euro.

En av de 42 som till slut åtalades var José Maria Marin, ordförande i det brasilianska fotbollsförbundet. Han anklagades för att ha tagit emot mutor av olika mediebolag för att de skulle få sända Copa America och Copa Libertadores.

Marin satt fem månader i fängelse i Schweiz innan han utlämnades till USA. Där betalade han ungefär 13,5 miljoner euro i borgen och flyttade in i Trump Tower i New York. I december 2017 dömdes han för mutor, pengatvätt, bankbedrägerier med mera och har suttit i fängelse sedan dess.

Av de övriga 41 har tre dött, 22 har erkänt sig skyldiga och två har dömts i amerikansk domstol. Ytterligare 14 är kvar i sina hemländer där de antingen har dömts av lokala domstolar, kämpar mot att bli utlämnade eller är fria.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00