86-årig fotbollshöjdare fick fyra år

José Maria Marin är 86 år gammal och kan riskera tio års fängelse.Bild: Kena Betancur / AFP / Lehtikuva

Fyra år i fängelse.Det straffet får José Maria Marin, tidigare ordförande i det brasilianska fotbollsförbundet, efter sin inblandning i mutskandalen i internationella fotbollsförbundet, Fifa.

När amerikanska myndigheter i en gryningsräd slog till då Fifa, Internationella fotbollförbundet, hade ett möte i Zürich i maj 2015 var det starten för den största utredningen av mutor till höjdare inom den internationella fotbollen. Totalt ska det ha rört sig om mutor på minst 200 miljoner dollar.

En av de 42 som till slut åtalades var José Maria Marin, ordförande i det brasilianska fotbollsförbundet. Han anklagades för att ha tagit emot mutor av olika mediebolag för att de skulle få sända Copa America och Copa Libertadores.

Under onsdagen dömdes 86-åringen till fyra års fängelse i amerikansk domstol.

Marin satt fem månader i fängelse i Schweiz innan han utlämnades till USA. Där betalade han 135 miljoner i borgen och flyttade in i Trump Tower i New York. I december 2017 dömdes han för mutor, pengatvätt, bankbedrägerier med mera och har suttit i fängelse sedan dess.

Av de övriga 41 har tre dött, 22 har erkänt sig skyldiga och två har dömts i amerikansk domstol. Ytterligare 14 är kvar i sina hemländer där de antingen har dömts av lokala domstolar, kämpar mot att bli utlämnade eller är fria.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33