Ryskt spionnätverk sprängt i Polen

Polsk säkerhetstjänst har sprängt en misstänkt rysk spionring, uppger myndigheterna. Nio utländska medborgare har gripits, misstänkta för att ha spionerat för Rysslands räkning och planerat sabotage gentemot Ukraina.

En grupp utländska medborgare har gripits i Polen, misstänkta för att ha spionerat för Rysslands räkning. Arkivbild på försvarsminister Mariusz Blaszczak.
16.03.2023 12:26 UPPDATERAD 16.03.2023 13:15
De gripna uppges bland annat ha installerat övervakningskameror i syfte att filma transportrutter som används för att leverera bistånd och materiel till krigets Ukraina.
Inrikesminister Mariusz Kamiński säger på en pressträff i Warszawa att de gripna förberedde "sabotagehandlingar med målet att lamslå tillförseln av utrustning, vapen och bistånd till Ukraina". Enligt Kamiński har kameror, elektronisk utrustning och GPS-sändare beslagtagits.
Tidigare på torsdagen sade försvarsminister Mariusz Blaszczak till radiokanalen PR1 att "hela nätverket" har sprängts.
– Det handlade om en spiongrupp – en grupp människor som samlade information till de som angriper Ukraina, sade han.
Blaszczak uppger att de misstänkta spionerna tros ha anlänt till Polen från grannlandet Belarus, en av få ryska bundsförvanter i Europa.
Vissa av kamerorna hittades i närheten av flygplatsen Rzeszów-Jasionka nära Ukrainas gräns, som använts som ett internationellt logistiknav under kriget. Bland annat landade USA:s president Joe Biden nyligen på flygplatsen på sin väg till Kiev.
De gripnas nationaliteter är ännu inte kända. Fler detaljer kommer att offentliggöras längre fram, uppger inrikesministern.

ANDRA LÄSER