Malms flygplats får europeisk draghjälp

Malms flygplats har blivit utsedd till ett av Europas sju mest hotade kulturarv. Bakom utnämningen står organisationen Europa Nostra, som på så sätt hoppas kunna öppna dialogen om flygplatsens framtid – men då man ordnar paneldebatt dyker inte en enda av de inbjudna politikerna och tjänstemännen upp.

En sista chans? Flygplanen ska bort från Malms flygplats, om inte statusen "hotat kulturarv" rubbar beslutsfattarnas planer.
Europa Nostra delar sedan ett par år tillbaka förutom pris och utmärkelser också ut den tvivelaktiga äran som mest hotade kulturarv. I år görs utnämningen för tredje gången, och Malms flygplats är av allt att döma i gott sällskap: med finns också bland annat Hasankeyf i Turkiet, sjöfästningen Patarei i Tallinn, klostret i Extremadura i Spanien, och med specialstatus – Venediglagunen.
Helsingfors vill lägga ned flygplatsen och bygga bostäder för 25 000 personer på området. Den förra regeringen har fattat beslut om att staten drar sig ur flygplatsverksamheten.
– Förhoppningen är att nedläggningen kunde omprövas och att vi kunde få en öppen dialog. Nästa steg är nu att internationella experter från Europa Nostra och Europeiska investeringsbanken sätter sig in i situationen, besöker flygplatsen och diskuterar med olika instanser, säger Tapani Mustonen som är ordförande för Europa Nostra Finland.
Den europeiska moderorganisationen har 400 medlemsföreningar i över 40 länder, och är därmed den största i sitt slag i Europa. Organisationen har också ett tätt samarbete med EU och Europeiska investeringsbanken.
Med de här musklerna hoppas man på att kunna ge tyngd också åt kampen för att bevara Malms flygplats.
– Jag hoppas att utnämningen till den här listan på hotade kulturarv ska ha åtminstone någon inverkan på beslutsfattarna. Jag hoppas också att staten kan ompröva beslutet att dra bort flygplatsverksamheten och förhandla med Helsingfors om en lösning, sade Timo Hyvönen, ordförande för understödsföreningen Malmin lentoaseman ystävät, då föreningen på fredagen ordnade presskonferens och diskussion med anledning av utnämningen.
Uppslutningen till paneldebatten bådar ändå inte särskilt gott för dialogen. Inte en enda av de inbjudna ministrarna, Helsingforspolitikerna eller tjänstemännen dök upp.
– Ja, det var ganska fegt att ingen gjorde sig besväret att komma. Jag hoppas att vi kunde få en öppen diskussion om flygplatsens framtid, säger Mustonen.

Flygplatsens framtid har diskuterats redan länge, men utan att ärendet rört på sig nämnvärt. Vilken tyngd har utnämningen till hotat kulturarv i det här sammanhanget?

– Stor tyngd, Europa Nostra är den största kulturarvsorganisationen i Europa. Jag hoppas att utnämningen får beslutsfattarna att ta sig upp ur skyttegravarna. Det finns inte bara ett alternativ. Nu behövs lite positiva visioner, säger Mustonen.

ANDRA LÄSER