Fem tips så sommarstugan inte förfaller

Har du koll på allt du måste göra för att hålla stugan i skick? HBL listar de viktigaste åtgärderna du måste göra för att maximera sommarnjutningen.

Det gäller att ta hand om sin sommarstuga för att få ut allt ur den korta sommaren.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
26.05.2023 13:48 UPPDATERAD 26.05.2023 14:32
Sommaren står för dörren och båten är redan sjösatt. Men hur är det med sommarstugan? Har du hållit den i skick för att slippa totalrenovera den om några år?
HBL ringde Tapio Tervo som är ordförande för Fritidsboendes förbund VAAL. Förbundet är en intresseorganisation för fritidsboende, och Tervo delar med sig fem tips som hjälper dig hålla sommarstugan i skick år efter år.
Dessutom lyfter han fram ett sjätte tips, som är viktigare än själva underhållet av sommarstugan.

1. Taket

Kontrollera att taket är i skick. Det här är viktigt, eftersom så gott som alla andra åtgärder på stugan är onödiga om taket inte håller tätt. Se till att vintern inte orsakat eventuella hål eller sprickor och ta bort skräp och mossa från taket. Granska taket och fogarna nära skorstenen och eventuella ventilationskanaler särskilt noggrant.

2. Direkta skador

Granska om snö, is, gnagare eller andra ovälkomna gäster orsakat några skador. Har möss gnagat på elledningarna? Har huset satt sig på ett sätt efter vintern som orsakar problem? Går fönstren fortfarande att öppna och stänga? Eller i korthet: kontrollera att allt fortfarande är på samma plats och i samma skick som det lämnades på hösten.

3. Träytorna

Kontrollera om träytorna på stugan behöver underhåll. Speciellt terrasser, solaltaner och bryggor behöver ytbehandlas så gott som årligen. I stockstugor lönar det sig också att kontrollera de understa stockarna samt de delar som utsätts särskilt för väder och vind. För stugor i skärgården lönar det sig att särskilt syna de ställena som utsätts mest för vind och saltvatten.
Bastubyggnader utsätts kontinuerligt för fukt, så dem måste man kontrollera noga.

4. Ventilationen

Kontrollera ventilationen och att stugan torkar. Se till att alla vädringsluckor är öppna och rena, och att stugans stomme torkar. Det är också viktigt att ventilationen fungerar både på stugans nedre och övre våning. Känn efter om det luktar. Om det luktar unket kan det löna sig att kontrollera stugans nedre stomme noggrannare.

5. Möbler och utrustning

Se till att allt du använder på stugan är i skick. Utemöblerna behöver kanske oljas, se till att maskiner med förbränningsmotorer är i skick och rensa luftfiltren. Putsa bort rost och smuts från verktyg.

6. Njut!

Kom ihåg att njuta av stuglivet. Tapio Tervo påminner om att en sommar på stugan inte ska vara enbart jobb och underhåll.
”Tiden på stugan är utmärkt för att njuta av naturen och familjemedlemmars och släktingars sällskap, laga och äta god mat och dryck samt ladda batterierna för stadslivet och arbetet.”

ANDRA LÄSER