Länderna överens: Danmark kan skicka asylsökande till Rwanda

Människor som söker asyl i Danmark kan snart skickas till Rwanda. De två länderna har skrivit under en avsiktsförklaring om ett asylsamarbete.

Migrations- och integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) och utvecklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) under ett möte med bland andra Rwandas utrikesminister Vincent Biruta.
09.09.2022 19:22
Ministrar från Danmark befinner sig under fredagen i Rwanda för att diskutera planer på ett danskt asylmottagande i det afrikanska landet.
I ett gemensamt underskrivet dokument bekräftar de två länderna en avsikt att samarbeta för att flytta asylsökande i Danmark till Rwanda, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
Dokumentet har från danskt håll skrivits under av migrations- och integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) och biståndsminister Flemming Møller Mortensen (S).
De två länderna har under en tid diskuterat ett samarbete för att få till en asylmottagning i landet – en linje de danska Socialdemokraterna förespråkat i flera år. Av det nya dokumentet framgår också att man ska arbeta för att de asylsökande sedan ska kunna bosätta sig i Rwanda.
Storbritannien har ett liknande upplägg med Rwanda. Ett flygplan med asylsökande därifrån stoppades dock av Europadomstolen i juni.
Danmark kan också bryta mot Dublinförordningen, som bestämmer i vilket EU-land en asylprocess ska hanteras, om länderna går vidare med sina planer.
Regeringens stödpartier är kritiska till planerna medan de blå partierna kallar resan till Rwanda ett valkampanjtrick.

ANDRA LÄSER