Statsministern: "Ingen får sprida hat eller ta rätten i egna händer"

Att sprida hatretorik är ett brott i Finland, påminner statsminister Juha Sipilä i sin nyårshälsning och hänvisar till de misstänkta fallen av sexuellt utnyttjande av minderåriga i Uleåborg.

31.12.2018 14:01 UPPDATERAD 03.01.2019 16:58
Juha Sipilä (Centern) betonar att alla som kommer till Finland ska följa Finlands lag och respektera andras integritet.
– Det är ett absolut krav, skriver Sipilä i sin nyårshälsning.
Han poängterar att de som gjort sig skyldiga till brott blir dömda, och grova brott påverkar dessutom negativt på möjligheterna att få permanent uppehållstillstånd.
Men han understryker att det handlar om individer. Det är inte en hel befolkningsgrupp som har gjort sig skyldiga till de misstänkta brotten. Det är polisens sak att utreda brotten och man får inte ta rätten i sina egna händer.
– Min vädjan är att händelserna inte ska bli ett verktyg för att hetsa till hat mot flyktingar eller personer med utländsk bakgrund.
Han påminner om att det är straffbart att ta rätten i egna händer och sprida hatpropaganda.

Lättare att få jobb

Sipilä är extra glad över att långtidsarbetslösheten har minskat. Sysselsättningsgraden steg i år till 72 procent, vilket var regeringens mål. Det är viktigt att arbetslösheten, inkomstklyftor och ojämnlikheten fortsätter att minska, säger han.
– Under nästa valperiod måste sysselsättningsgraden höjas till 75 procent.
För att lyckas med det här krävs en målmedveten reformpolitik också i framtiden, säger Sipilä. Det måste till exempel bli lättare för partiellt arbetsföra att få ett jobb.

Hedra demokratin

I år har vi hedrat minnet av inbördeskriget 1918. Enligt Sipilä har minnesåret förenat Finland.
– Efter hundra år har det äntligen varit möjligt att sörja tillsammans, utan hämnd och bitterhet.
I juli nästa år är det hundra år sedan Finland införde en republikansk regeringsform. Men enligt Sipilä firar vi demokratin redan i april, då vi har riksdagsval.
– Jag hoppas på en hederlig valkamp med fokus på att hitta lösningar, inte på att sprida rädsla och skylla på varandra. Jag tror att väljarna håller med mig.
Före jul kom de flesta partier överens om gemensamma klimatpolitiska mål. Det är ett exempel på gott samarbete, enligt Sipilä.
– Detta utgör en stark grund för vårt arbete som EU-ordförandeland under det andra halvåret 2019, skriver Sipilä.

ANDRA LÄSER