"En drömbok att illustrera" – Bondestams björn är både gosig och grizzly-skrämmande

– Jätteroligt, en stor sak att bli nominerad, säger illustratören Linda Bondestam som tillsammans med författarna Malin Kivelä och Martin Glaz Serup är nominerad för Finlandia Junior-priset med boken Om du möter en björn.

Om du möter en björn, med text av Malin Kivelä och Martin Glaz Serup tävlar också om det svenska Augustpriset för barn- och ungdomsböcker. Den är inspirerad av en broschyr med råd för verkliga björnmöten, men författarna har tagit sig stora friheter, och berättaren är inte helt pålitlig, påpekade Malin Kivelä i en intervju i HBL nyligen.
Linda Bondestam som gjort bilderna hör till våra mest uppmärksammade och flitigt anlitade illustratörer, och det här är hennes fjärde Finlandia- och tredje Augustnominering.
– En drömbok att illustrera för texten är knapp och koncentrerad och ger mig massor av möjligheter att vara påhittig och leka i bilderna. Manuset har också funnit i några år och väntat på mina bilder, det känns fint att ha gett ut den nu.
"Bondestams björn är pillemarisk, gosig och skräckinjagande. Det sista särskilt på de tvärgående uppslag som följer på varandra där björnen blottar sylvassa klor och tänder samt sitt avgrundsröda gap," skrev HBL:s recensent Maria Lassén-Seger i våras då boken utkom.

Hur tänkte du dig din björn, till att börja med? Hurdana björnar gav dig inspiration?

– Det finns ju massor av nallar i bilderböcker, jag försökte vara vild som en björn när jag tänkte mig den, jag inspirerades både av ryska folksagors björnar och av skräckinjagande grizzlybjörnar.

Hur skräckinjagande kan man vara i en bilderbok för ganska små barn?

– Också känsliga barn kan bli förtjusta i den chockeffekt jag försökt skapa. Det verkar som om ganska många barn verkligen gillat boken. Också en läsare som redan slutat sova i mammas säng men efter att ha läst boken återvänt dit gav boken fem stjärnor. På en av bilderna finns också en pytteliten vänlig sagonalle. Det finns en bild där den lille scouten som möter björnen skall spela död medan björnen närmar sig – det var meningen att jag skulle rita björnen ovanpå den lilla scouten, men det kunde jag inte, jag gjorde den mera till ett skyggt djur som närmar sig människan försiktigt.

Du är aktuell i höst också med boken Ni är inte min mamma, tillsammans med Frank Furu. Det är en helt annorlunda historia, om ett ensamkommande flyktingbarn som skall vänja sig vid livet i Finland, utan mamma.

– Den är annorlunda än mycket annat jag gjort, jag arbetar inte med humor i den utan jag försökte göra den så vacker jag kunde. Huvudpersonen Aysha måste bli en riktig människa, det ska vara möjligt att verkligen gå in i hennes känslor. En svår sak med den var att slutet måste få vara oklart. Man kan inte lova att det löser sig så att hon återförenas med sin mamma, men hon kan acceptera sin situation.

Läs också recensionen av Om du möter en björn, Fridlyst från nyttotänk av Maria Lassén-Seger, och av Ni är inte min mamma, Rotlös men inte röstlös, av Mia Österlund

ANDRA LÄSER