Budgetförslaget: Växande stad som möter större risker

Helsingfors bygger mer för allt fler. Samtidigt är det många som kräver att få mer pengar.

Fiskehamnen är en av hårt växande Helsingfors nya stadsdelar. Köpcentret öppnade nyligen.
För ett år sedan på hösten lade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Samlingspartiet) fram sitt första budgetförslag. Skatterna sänktes. Skatteandelen gick ned från 18,5 till 18 men den kanske största kalabaliken orsakades av att hundskatten slopades. På årsnivå handlade det om 400 000 euro.
I år finns ingen hundskatt att skälla på. Ändå går det bra, så bra att kritiker i grannpartierna som HBL talat med säger att budgetramarna tål en spricka. Kulturen, idrotten och särskilt hälsovården och utbildningen måste ändå fortsätta att motivera sina önskemål.
Läs hela budgetförslaget här.
Kort sagt gör Helsingfors som förut och växer vidare, och det hårt. Det syns som nya skolor och vägar. Som tidigare går det stora gemensamma pengar till utbildning. Budgetförslagets förord andas optimism men i den nära framtiden syns även orosmoln.
De handlar om att de boende köper mindre samtidigt som invånarna blir fler och staden försöker leva upp till dels miljökraven, dels egna drömmar om till exempel ökad turism.
– Under fjolåret fick Helsingfors över 8 000 nya invånare och samma takt fortsätter de närmaste åren. 60 procent av kommunerna i Finland är mindre än den årliga befolkningstillväxten i Helsingfors, säger Vapaavuori i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Vi har en viktig roll som lokomotiv för hela landets tillväxt. Utsikterna är nu relativt goda, men de är också förknippade med betydande risker.
Enligt borgmästaren leder den landskapsmodell som regeringen föreslår till att skatteintäkterna i staden sjunker betydligt och att det investeringsbehov som krävs för hållbar utveckling äventyras.
– Speciellt för de kraftigt växande städerna skulle det här vara en förödande reform, säger Jan Vapaavuori.

Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER