Palats på Skillnaden öppnas för allmänheten på fredag – Här är tipsen för Helsinki Design Week

Helsingforsbor kan för första gången besöka Tullstyrelsens pampiga nyrenässanshus, som köpts av världens största investeringsbolag. Efter festivalen stängs dörrarna igen och huset renoveras till kontor.

Programchefen Anni Korkman<b> </b>mitt i utställningen Room With a View på husets femte våning.
Annakaisa Suni
05.09.2019 20:00
Två muskulösa statyer iklädda djurfäll ser ut att bära Skillnadsgatan 2 på sina axlar. Det majestätiska huset byggdes 1891 och var i statens ägo i ett århundrade.
Skillnadsgatan 2 ritades av Theodor Höijer.
På fredag öppnas dörrarna för allmänheten, då designfestivalen Helsinki Design Week börjar. Programchef Anni Korkman berättar att det var den nya ägaren, amerikanska investeringsbolaget Blackrock, som kontaktade Design Week och erbjöd dem huset. Direkt efter festivalen påbörjar Blackrock ett två års renoveringsprojekt i huset.
– Jag kan inte påstå att huset skulle passa utmärkt till evenemang. Det finns så många rum, och rinnande vatten finns det endast på bottenvåningen, berättar Korkman.
– Men det är intressant att huset stått tomt i fem år, och att stadsborna aldrig tidigare haft tillträde. När människor kommer in hit och får se huset börjar de se det på ett annat sätt, och inser att någon har designat det.

Så kan du besöka Skillnadsgatan 2

Huset är öppet för allmänheten 6–8 september samt 10–15 september kl 11–19.
Det är gratis att besöka första våningen med butik, vinbar och en utställning med Helsinki Design Awards-finalisterna.
Det är inträde till utställningarna i våningarna 2–5.

Inga trendfärger

Helsinki Design Week startades av Korkmans pappa Kari Korkman, och ordnas nu för femtonde gången. Anni Korkman berättar att festivalen vänder sig till både internationella designproffs och vanliga människor.
– Jag tror att alla stadsbor skulle vara intresserade av design, om de hade ord och uttryck för det.
Välvda fönster och vackert tak på husets första våning.
Hon hoppas också att människor blir mer medvetna och börjar kräva bättre design.

Ni pratar mycket om hållbarhet, men går inte festivalen ut på att sälja och köpa saker?

– Design håller på att förändras och därför förändras även festivalen. Rollen för design i samhället är inte längre att öka försäljningen. I stället ska design lösa problem.
Hur saker ser ut är inte så intressant enligt Anni Korkman, och hon säger att begrepp som trendfärger eller trendmaterial är föråldrade. I stället är hon intresserad av nya material som utgår från miljöns villkor och av samarbete mellan designers och forskare.
Verket Hät & Hän av Emilia Lonka är en del av utställningen på Skillnadsgatan 2.
På Skillnadsgatan 2 finns främst utställningar, men en del av festivalen är också Design Market på Kabelfabriken. Precis som namnet antyder är det ett renodlat köptillfälle. Korkman säger att hon välkomnar kritik mot marknaden.
– Design Market måste utvecklas som koncept. Att marknaden fortfarande finns kvar kan motiveras så här: även om vi inte behöver fler prylar så behöver vi nödvändigheter. Om man måste köpa en soffa så är det bättre att köpa den på lagerförsäljning, vilket minskar på svinnet, och köpa från en finländsk producent, som vet var och hur den tillverkats.

Tre andra tips för Helsinki Design Week

Festivalen består av cirka 200 evenemang runtom i staden.
Renoveringen av Skillnadstorget blir färdig och samtidigt invigs Eva Langes konstverk "Tro hopp kärlek". Verket är en del av projektet som uppmärksammar den månghundraåriga gemenskapen mellan Sverige och Finland.
När: Invigning med musik och show den 13 september kl 15
Var: Skillnaden utanför Svenska Teatern
Designs for a Cooler Planet, en utställning som presenterar lösningar för en mer hållbar livsstil, till exempel framtidens kryssningsfartyg och ekologiska textilier.
När: Varje dag mellan 4 – 15 september kl 10–18
Var: Aalto-universitetet, Otsvängen 24
Design Market, där cirka 200 utställare säljer bland annat kläder, inredning och vinylskivor.
När: 7–8 september kl 11–18
Var: Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1

ANDRA LÄSER