Mannerheims barnskyddsförbund: Barn och unga har rätt att glädjas över skolstarten

Mannerheims barnskyddsförbund vill att barnens framtidstro nu ska stärkas. Förbundet ger sex konkreta tips till föräldrarna.

När skolorna börjar är det viktigt att barnen får tänka också på annat än coronaepidemin, påpekar Mannerheims barnskyddsföbund.
10.08.2021 08:08 UPPDATERAD 10.08.2021 08:09
Inför skolstarten betonar Mannerheims barnskyddsförbund att barnen måste få glädjas över skolstarten även om föräldrarna till exempel oroar sig över nya virusvarianter.
"Nu behöver barnen och de unga en stärkt tro på framtiden, optimism samt positiva rutiner i vardagen", säger Tatjana Pajamäki, chef för förbundets stödtelefon, i ett pressmeddelande.
Pajamäki säger att det i samband med skolstarten är bra att ge barnen och de unga extra mycket tid och uppmärksamhet. Det gäller även äldre barn, till exempel de som går på andra stadiet.
Barnskyddsförbundets ledande expert Esa Iivonen säger i sin tur att coronapandemin har haft betydande negativa effekter för barnen och de unga.
"Det är bra och viktigt att skolorna börjar året med närundervisning. Det ska vara en mycket hög tröskel till att övergå till distansundervisning. Skolan är inte endast en plats för inlärning. Den är en central del av barnens och de ungas uppväxtmiljö, och en plats där de knyter sociala kontakter", säger Iivonen.

Tips till föräldrar inför skolstarten

1) Var positiv i vardagen och i ditt prat. Dela eventuella katastroftankar med andra vuxna.
2) Lyssna på barnen och fråga vad de funderar på. Tvinga dem inte att prata, men visa att du är redo att prata om allt.
3) Gör vardagliga saker tillsammans och skapa nya, trevliga rutiner. Lista saker som ni ska göra när pandemin är över.
4) Barnen har rätt att glädjas över skolstarten, över att lära sig nya saker och över att träffa nya kompisar. De har också rätt att oroa sig för annat än coronaepidemin.
5) Jämför och dela med dig av dina erfarenheter med andra föräldrar. Diskutera med dem och dela med er av både oro, tips och idéer.
6) Sköt om dig själv. Ha en låg tröskel till att söka stöd.
På Mannerheims barnskyddsförbunds hemsida mml.fi finns kontaktuppgifter till förbundets stödtjänster. För barn och unga finns ett svenskt telefonnummer och en brevtjänst som garanterar svar på svenska. Föräldratelefonen kan inte garantera svar på svenska.
Källa: Mannerheims barnskyddsförbund

ANDRA LÄSER