Försvaret säger nej till 334 vindkraftverk på Åland

Enorma vindkraftssatsningar söder om Åland kan stoppas av Försvarsmaktens utlåtande. – I dagsläget vill Försvarsmakten inte ha vindkraftverk där, säger Jussi Karhila vid Huvudstaben.

I Finland pågår enorma planer för havsbaserad vindkraft. En av platserna är Åland där svenska OX2 vill bygga både norr och söder om ön. Bolagets representant Anders Wiklund hoppas på att det ska vara möjligt trots att försvaret hittills sagt nej.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
11.01.2023 05:02
Åland är den plats i Finland där det blåser allra bäst. Därför pågår gigantiska satsningar på havsbaserad vindkraft både söder och norr om det åländska fastlandet. Förverkligas satsningarna motsvarar den tre Olkiluoto.
Just nu hotas ändå en väsentlig del av investeringen av att Försvarsmakten inte gett projektet söder om Åland sitt godkännande, alltså där det svenska energibolagets OX2:s halva vindkraftssatsning ligger. Varför?
För att få tillstånd att bygga vindkraftverk behövs bland annat Försvarsmaktens godkännande. Under hela 2022 har Försvarsmakten gett sammanlagt 12 utlåtanden om åländska vindkraftsprojekt. Sex utlåtanden, som omfattar 639 vindkraftverk, har fått grönt ljus. Men sex stycken, som omfattar 334 vindkraftverk, har fått tummen ner. Tidningen Åland var först med att publicera siffrorna.

ANDRA LÄSER