Ljusfestivalen Lux Helsinki sparar inte på strömmen

Lux Helsinki lyser åter upp Helsingfors kring trettondagshelgen och är i år uppdelad i tre olika helheter i Gräsviken, centrum och Södervik. HBL fick följa med bakom kulisserna i Södervik och uppleva vad ljusfestivalen bjuder besökarna på där.

Romain Tardys konstverk The great indecision council driver med fenomenet att vi i dag kan googla på vad som helst. – Vi vet inte exakt vad vi vill eller vill fokusera på i samhället. Det är en metafor för att vi är inkapabla att bestämma något tillsammans. Titeln är därför både seriös och humoristisk.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
04.01.2023 13:57 UPPDATERAD 04.01.2023 18:32
I Pannhallen i Södervik är det näst intill becksvart och tyst som i ett kapell. Det är enbart ljuset från de tre konstinstallationerna som lyser upp hallen.
– Vi har diskuterat nästan dagligen om vi på grund av energikrisen skulle ha festivalen eller inte men kom fram till att den här festivalen drar mindre el än många andra. Under festivalen kommer stadsbelysningen att dras ned på, säger Lux Helsinkis konstnärliga ledare Juha Rouhikoski.
Den största förändringen med årets ljusfestival som arrangeras den 4–8 januari är att den är uppdelad i tre kluster: i centrum, Gräsviken och Södervik. Idén är att besökaren mer ledigt ska kunna se konstinstallationerna en och en eller rentav alla på en kväll om man så vill.

ANDRA LÄSER