Krönika: Den lagliga cannabisen kommer förr eller senare – men är Finland redo?

Det kommer att dröja minst ett decennium innan Finland legaliserar den kontroversiella cannabisen. Under tiden trallar vi glatt med i schlagerlåtar om att supa som om det inte fanns någon morgondag.

En cannabisplanta, fotograferad i Tyskland i höstas. Plantan odlas för medicinskt bruk, men Tyskland har planer på en mera tillåtande cannabispolitik även om man i våras backade från en betydligt liberalare plan som skulle ha tillåtit kontrollerad försäljning av cannabis.
KrönikaPhilip Teir
19.05.2023 07:00
Svensk Ungdom röstade nyligen för att legalisera cannabis. Det är ett steg längre än förbundets tidigare linje, där man ansåg att cannabis borde avkriminaliseras. Förslaget kommer ungefär samtidigt som ett medborgarinitiativ för att legalisera marijuana gått vidare till riksdagen.
Legaliseringsförespråkarna sneglar bland annat mot Sverige där cannabisfrågan fått mycket utrymme i debatten under det senaste året, som en följd av landets katastrofala gängkriminalitet.
Det finns de som hoppas att en legalisering skulle strypa inkomsterna från gängen, och kanske på sikt också hindra liknande gäng att etablera sig i Finland. Den svenska kristdemokraten Sara Skyttedal skapade stor uppståndelse då hon kom ut som cannabisliberal i februari, till partiledningens stora fasa.

ANDRA LÄSER