Åtalad Åland Post-chef "kände inte till" avtal

Flera chefer vid Åland Post har svarat nekande på frågor om de kände till innehållet i pack- och distributionsavtalet med Authentic Produce som lett till att de nu står åtalade.

Totalt sex personer som är eller varit anställda av Åland Post åtalas för flera olika brott.
Patrik Dahlblom/Nya Åland/SPT
17.09.2021 15:50 UPPDATERAD 17.09.2021 15:52
Sex personer som är eller varit anställda av Åland Post åtalas för grovt skattebedrägeri, smuggling och grovt dopingbrott.
Flera av dem hördes i tingsrätten på torsdagen.
En återkommande fråga var om de kände till innehållet i Åland Posts pack- och distributionsavtal med brittiska Authentic Produce Limited, vars produkter tullen beslagtog i Åland Posts lokaler i november 2016.
Vissa av Authentic Produces produkter är dopingklassade i Finland. Tullen menar att varorna var i Åland Posts ägo eftersom man tagit in dem i sin egen momsredovisning.

Avslutade avtalet 2017

Företagets ekonomichef gjorde en kreditkontroll i samband med att Åland Post ingick avtalet med Authentic Produce. Utöver det hade han inte varit inblandad i något som hade koppling till Authentic Produce. Han sade att han fick reda på att det fanns brottsmisstankar i mars 2017, när tullen hos tingsrätten anhöll om en förlängning av beslagstiden.
Åland Posts styrelse beslöt efter det att omedelbart avsluta avtalet med Authentic Produce, att inte hantera varor som ?stoppas i munnen eller på skinnet? och att inte stå som importör för varor från tredje land, oberoende av vilka varor det handlar om.
I Åland Posts ledningsgrupp diskuterades Authentic Produce först efter att avtalet sagts upp.
Förtullarnas förman sade i rätten att förtullningsavdelningen till största delen arbetade självständigt. Flera av förtullarna hade lång erfarenhet. Om det dök upp oklarheter kontaktade de oftast tullen direkt.
Hon hade som förman aldrig varit i kontakt med Authentic Produce.
Affärsområdeschefen sade att han inte kände till avtalet med Authentic Produce eller vilka varor som Åland Post skulle hantera för kundens räkning.

Alla åtalade förnekar brott

Rättegången fortsätter tre dagar nästa vecka med start på tisdag. Följande vecka är den 28-29 september bokade. Det återstår att se om rättegången då kommit så långt att slutpläderingar kan hållas.
Samtliga åtalade förnekar brott.
Fällande domar kan innebära villkorliga fängelsestraff för de åtalade. Åklagarna vill också se ett näringsförbud för Åland Posts vd Henrik Lundberg.

ANDRA LÄSER