Överraskning under toalettlocket inte omöjlig i Finland

Den kuriosa nyheten om albinopytonormen i toaletten i Österrike har spridits i internationella medier. Men skulle samma sak kunna hända i ett finländskt hus?

En albinopytonorm.
HBL-TT
08.07.2021 13:41 UPPDATERAD 08.07.2021 19:50
Det skulle bli en egen morgonstund på toaletten. Men så kände den 65-årige mannen i Graz i Österrike ett nyp i genitalierna. När han tittade ner i toaletten såg han en albinopytonorm, rapporterar lokala medier och bland annat nyhetsbyrån Reuters.
Den 1,6 meter långa ormen hade uppenbarligen rymt från mannens granne och tagit sig via rörledningar till 65-åringens badrum.
Offret togs till sjukhus där han behandlades för lindriga skador.
Ormen fick hjälp av en reptilexpert – den tvättades och återfördes till sin ägare, skriver Euronews. Den 24-årige ägaren har enligt polisen elva icke giftiga ormar och en ödla i sin lägenhet, i terrarier och lådor. Han misstänks nu ha orsakat kroppsskada genom försumlighet.
HBL ringer det tropiska djurhuset Tropicario i Helsingfors för att höra hur en ormexpert kommenterar saken.

Kan liknande hända i våra hemknutar?

– Det är inte så värst vanligt men det är nog möjligt. I radhusbostäder är rören och badrummen så nära varandra att det skulle kunna ske, säger Risto Räkköläinen som är djurskötare på Tropicario.
Liknande fall har Räkköläinen endast hört talas om, han har aldrig varit med om en sådan situation i sitt arbete. Han ser det inte heller som något väldigt vanligt att ormar rymmer. De trivs i sina trygga glasburar.
– Om man sköter om ormar på rätt sätt så trivs de bäst i sina terrarier där det är varmt. De börjar inte röra sig mot kyligare platser, säger han.
Om en orm överraskar dig i toalettstolen, eller på andra ställen, kan du ringa djurenheten på Helsingfors räddningsverk på numret (09) 310 30151.

ANDRA LÄSER