Flest drunkningsolyckor sedan 2010 – tio personer fick sätta livet till i oktober

I takt med att vattnet kallnar är det skäl att vara extra uppmärksam om man rör sig ute på vattnet. Att ramla i kan leda till en chock för kroppen som kan få ödesdigra följder, varnar Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund.

De flesta drunkningsolyckorna sker i bekanta vattenmiljöer och nära intill stranden.
Årets drunkningsstatistik ser dyster ut. Enligt preliminära siffror hade totalt 141 personer fram till slutet av oktober i år mist livet till följd av drunkningsolyckor, visar statistik från Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund.
Det är 40 fler än vid motsvarande tidpunkt i fjol. Siffran är också den högsta siffran sedan 2010.
Enligt Meteorologiska institutet kan de första isarna i de norra delarna av Bottenviken nu urskiljas. Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund uppmanar till försiktighet och varnar för att det allt kallare vattnet kan leda till att kroppen hamnar i chock ifall man ramlar i.

Så påverkas kroppen av kallchock

Om kroppen hamnar i chock fungerar den reflexmässigt under de första sekunderna. Det leder vanligen till att personen i fråga håller andan en stund, för att sedan börja hyperventilera. Paniken och förskräckelsen får personen att dra efter andan, vilken leder till att lungorna lätt fylls av vatten.
"Människans förmåga att hålla andan i normalt 60-90 sekunder sjunker på grund av kallchocken till ett par sekunder, vilket märkbart ökar risken för att drunkna", säger förbundets utbildningsplanerare Anne Hiltunen i ett pressmeddelande.
Normalt drunknar årligen 100-150 personer i Finland. I omkring hälften av fallen har alkohol funnits med i bilden.
Det typiska händelseförloppet för en drunkningsolycka som sker ute på vattnet är att den drunknade har ramlat i vattnet från båten utan flytväst. Då drunkningsolyckor sker i samband med simning handlar det enligt förbundet ofta om att simmaren har uppskattat sin simförmåga fel eller att barn har lämnats oövervakade.
De flesta drunkningsolyckorna sker i bekanta vattenmiljöer och nära intill stranden.
ANDRA LÄSER