Esboborna tänker rösta i vårdvalet, även om syftet är något oklart

Det är glest mellan valaffischerna i Hagalund knappt två veckor före välfärdsområdesvalet. Esboborna verkar ändå vara medvetna om det kommande valet och de flesta har för avsikt att rösta, men på vem och varför är fortfarande ganska oklart.

Det är självklart för väninnorna Laura Kinnunen och Iida Linkola att rösta i välfärdsområdesvalet, men ännu har de inte hittat sina kandidater.
Vintern visar sig från sin vackraste sida i Esbo på måndag förmiddag, den första riktiga vardagen efter skolornas jullov. Det är solsken och tio minusgrader, kölden känns i kinderna men hindrar inte raska promenader. Längs Flitarvägen i Hagalund går gymnasiestuderande klädda i mössor och vantar till och från det finska gymnasiet Etelä-Tapiolan lukio, taxibilar stannar framför hälsovårdscentralen för att släppa av sina kunder och skåpbilar kör till de närliggande byggplatserna där nya höghus reses i kvarteret.
Hagalundbon Katalina, som väntar sitt första barn, är på väg till mödrarådgivningen på kontroll.
– Jag ska rösta i valet, men jag vet ännu inte på vem. Jag ska nog diskutera den saken närmare med min man, han brukar ha bättre koll. För mig är det viktigt att vårdtjänsterna finns här nära, som just rådgivningen, säger Katalina.
Katalina från Hagalund vill behålla rådgivningen i hemkvarteren.
Väninnorna Iida Linkola och Laura Kinnunen är ute på barnvagnspromenad med sina bebisar, 10 månader gamla Telma och 9 månader gamla Urho, som sitter varmt inbäddade i varsin vagn. Mammorna är vårdlediga och njuter av det fina januarivädret.
– Jag måste medge att julen och vardagen med bebisen har tagit all min uppmärksamhet på sistone, så jag har inte satt mig in i valfrågorna som jag borde. Visst ska jag rösta, men jag vet inte alls på vem. Jag måste nog läsa på lite, säger Iida Linkola.
– Jo, visst måste man rösta i alla val. Jag vet nog till vilket parti min röst går, men jag har inte valt kandidat ännu, säger Laura Kinnunen.
Jag tycker det är viktigt att skolpsykologerna finns i skolorna.
– Den fråga som jag lite har följt på grund av mitt yrke är diskussionen om skolpsykologerna och var de ska jobba i framtiden. Jag är själv psykolog och har läst artiklar om ämnet i vår branschtidning. Jag tycker det är viktigt att skolpsykologerna finns i skolorna, nära eleverna, säger Linkola.
Gymnasiestuderandena Ilmo Ruosteenoja och Jami Äkkilä har nyligen blivit myndiga och ska i vinter få rösta i sitt första val, som alltså blir välfärdsområdesvalet.
Ilmo Ruosteenoja och Jami Äkkilä går i Etelä-Tapiolan lukio och ska nu få rösta i sitt första val, välfärdsområdesvalet.
– Jo, klart jag ska rösta. Jag vet vad valet handlar om, men jag har inte hittat min kandidat ännu, säger Ilmo Ruosteenoja.
– Vårdvalet är ganska viktigt, det är självklart att jag röstar. Men jag har inga särskilda valfrågor som avgör, säger Jami Äkkilä.
De har i viss mån satt sig in i vad valet går ut på, men upplever inte att det skulle vara något extra med att delta i sitt första val som vuxna medborgare.
– Nej, inte är det nervöst, säger Ruosteenoja och får medhåll av Äkkilä.

ANDRA LÄSER