Vegotrenden tar Finland med storm

Den vegetariska trenden är inte längre begränsad till de stora universitetsstäderna där den startade.

Efterfrågan på vegetariska produkter ökar tydligt. Intresset är störst på studieorterna
FNB
04.03.2017 21:41 UPPDATERAD 04.03.2017 21:55
Växtprotein och veganska halvfabrikat är nästan lika populära på de små orterna i Kajanaland som i Berghäll i Helsingfors. De allra populäraste vegetariska produkterna kan köpas på alla butiker som tillhör de stora kedjorna.
– Nya trender är givetvis tydligare i de stora städerna men fenomenet är ett faktum i hela landet, säger direktör Antti Oksa som ansvarar för livsmedelsjätten SOK:s sortiment.
Förra hösten introducerade S-gruppen produkten Härkis, som tillverkas av bondbönor, i alla Prismabutiker och S-marketar i hela landet.
Det rikliga utbudet på Härkis har bättre kunnat svara på konsumenternas efterfrågan än dess främsta konkurrent baljhavre. Många butiker har fortfarande begränsningar på hur många paket baljhavre kunderna kan köpa på en gång.
Också i Keskos K-butiker är Härkis en landsomfattande produkt. Lidl är den senaste butikskedjan som tagit in produkten i sitt sortiment.
– Härkis finns att köpa på alla Lidlbutiker från Hangö upp till Sodankylä, säger Lidls inköpsdirektör Thomas Heinrichs.
Även om alla Lidlbutiker i princip har samma sortiment finns det skillnader i efterfrågan. Butikskedjan beaktar detta i sina beställningar.
– I städerna beställer vi större mängder av exempelvis hummus än på de mindre orterna på landsbyggden, säger Heinrichs.
Det rikliga utbudet på Härkis har bättre kunnat svara på konsumenternas efterfrågan än dess främsta konkurrent baljhavre.

Glutenfritt och vegant, tack

Lidl tog sig an vegetariska produkter senare än K- och S-butikerna. Från och med årsskiftet har butikskedjan sålt olika vegetariska maträtter med exempelvis tofu.
På M-kedjan, som består av självständiga handlare, förhåller man sig försiktigt till olika trender. Marknadsföringschefen Veli-Matti Sirkiä uppger att det ibland är svårt att reagera på trenderna. Det största intresset kan ha lagt sig vid det skedet som butikerna hinner få produkterna i hyllan.
– Efterfrågan på vegetariska produkter ökar tydligt. Intresset är störst på studieorterna, säger Sirkiä.
Han uppmanar konsumenterna att direkt kontakta handlaren och berätta om sina produktönskemål.
Butikskedjorna följer diskussionerna i de sociala medierna, exempelvis Facebook-gruppen Sipsikaljavegaanit (ungefär chips och bärsveganer) och plockar åt sig förslag och respons.
Direktören för Keskos dagligvaruhandel Jarmo Hyvönen uppger att konsumenterna aktivt kontaktar kedjan i olika frågor gällande vegetarisk kost. Under de senaste månaderna har konsumenterna varit speciellt intresserade av glutenfria och vegetabiliska produkter.
– Många har exempelvis frågat efter glutenfri pommes frites på sötpotatis, säger Hyvönen.
I fjol tog K-butikerna in vegohyllor där alla vegetariska hyllor finns på ett och samma ställe. Försöket visade sig vara fungerande och sprids fortfarande bland kedjans butiker. En handlare som vill ha en vegohylla i sin affär kan välja produkterna från en färdig lista.
– Över hälften av Citymarketarna har en vegohylla och ungefär var fjärde Supermarket. De blir allt fler efter att butikerna förnyas.
Enligt Hyvönen kan man inte direkt se några skillnader i efterfrågan på olika orter. Däremot finns det skillnader mellan olika åldersgrupper. Ungdomar och barnfamiljer köper fler vegoprodukter än de äldre.

Morötter i köttfärs och korv

K-butikernas statistik visar att försäljningen av halvfabrikat har ökat kraftigt under de senaste månaderna. Hyvönen tror att ökningen på cirka 30 procent förklaras delvis med olika vegetariska produkter såsom veganska rispiroger, grönsakspiroger och hamburgare.
Ett nytt fenomen är också köttprodukter med grönsaker. På marknaden finns exempelvis köttfärs och korvar med tillsatt morot.
– Malet svinkött sålde inte så bra men nu när produkten innehåller 25 procent morot har den blivit populär, säger Hyvönen.
Han tror att det blir populärare att tillsätta grönsaker i olika matprodukter.
– Först introducerades bröd med rotfrukter, nu har vi köttprodukter och under våren får vi flera olika nyheter.
Läs också:
Många påståenden om "superfoods" håller inte måttet
Tusentals ekonomer äter bondbönor under stort möte i Helsingfors
Växtproteinet Härkis gick förbi kycklingstrimlorna
Nu har vegotrenden blivit mainstream

Grönsaker är populära både som halvfabrikat och färskvaror

Populariteten av vegetarisk mat har ökat i Finland under flera års tid. De stora butikskedjorna beskriver tillväxten som explosionsartad.
Exempelvis försäljningen av vegetariska proteiner ökade med tiotals procent i K-butikerna och till och med fördubblades i S-butikerna.
Matbutikerna har allt fler vegetariska halvfabrikat i sina sortiment. Många butiker har även skilda vegohyllor eller -avdelningar.
Också försäljningen av färska grönsaker har ökat tydligt i de stora butikskedjornas affärer.
Både S-gruppen och K-butikerna uppskattar att det inte är frågan om ett förbigående fenomen utan en bestående förändring.
En del av konsumenterna äter inget kött alls medan en del har minskat på sin köttkonsumtion och kompletterar sin diet med vegetariska produkter.
Av enkäter som bland annat föreningen Lihatiedotus låtit göra framgår att det blivit vanligare att äta vegetariskt under de senaste åren.

ANDRA LÄSER