Haavisto: Finland förbereder lagstiftning för att stoppa ryska turister

Inget gemensamt beslut från EU är att vänta snabbt. Därför börjar Finland bereda en nationell lösning som kan stoppa eller begränsa antalet ryska turister som kommer till Finland, säger utrikesminister Pekka Haavisto efter dagens besked om rysk mobilisering.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att Finland inte vill vara ett transitland för ryska turister. Arkivbild.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
21.09.2022 19:26 UPPDATERAD 21.09.2022 20:33
– Avsikten är i första hand att radikalt minska antalet ryska turister som kommer till Finland, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
Haavisto uttalar sig under FN:s generalförsamlings 77:e session i New York.
Några planer att stänga gränsen helt har Finland inte, säger Haavisto. Det är främst semestrande ryska medborgare man vill åt. Det finns det fortfarande ryska medborgare som har legitima skäl att komma till Finland, säger Haavisto, och nämner bland annat familjeband som godtagbart skäl.
Att Finland går in för en nationell lösning har att göra med att det knappast kommer någon gemensam lösning på EU-nivå, säger utrikesministern.
– Vi vill inte vara ett transitland för ryska turister, säger Haavisto.
Gränstrafiken mellan Ryssland och Finland har varit livlig de senaste dagarna. Den finsk-ryska gränsen är den enda gränsen som varit öppen för inresa landvägen in i EU för ryska turister, efter att de baltiska länderna och Polen satt stopp.
– Den livliga trafiken, trots att vi dragit ner på visum vi själva beviljar, är ett skäl till att vi nu går in för nationell lagstiftning. Ett annan skäl är den ryska mobiliseringen. Vi har behov av att skärpa kontrollen av vem som kommer till Finland.
Många av de turister som kommer till Finland har visum som andra EU-länder har beviljat. Haavisto uttryckte besvikelse över att EU inte lyckats enas om striktare regler för inresa i Schengenområdet.
Enligt Haavisto möts EU:s utrikesministrar ännu under tisdagskvällen för att diskutera nya sanktioner mot Ryssland till följd av mobiliseringen.
Mobiliseringen kan också gälla finländska medborgare som även har ryskt medborgarskap.
– Vi uppmanar dem att var försiktiga vid resa till Ryssland, säger Haavisto.

ANDRA LÄSER