25 000 vårdare hotar med strejk

Fackförbunden Tehy och Super lämnade in ett strejkvarsel på torsdagen. Sex sjukvårdsdistrikt påverkas i slutet av mars.

Tomma gångar kan bli verklighet i landets sjukhus från den 18 mars.
03.03.2022 14:47 UPPDATERAD 03.03.2022 15:00
Sjuk- och hälsovårdarnas fack Tehy och närvårdarnas dito Super reagerar på de strandade förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen KT. Redan samma dag som KT meddelade att en lösning inte är i sikte utfärdade facken ett förbud att jobba övertid och att byta pass.
Tre dagar senare varslar facken om strejk i stor skala. 25 000 vårdanställda kommer att vägra jobba i två veckor från den 18 mars klockan 6.00.
Vårdarfacken ansåg att arbetsgivarna "inte alls ville ta vårdkrisen och personalbristen på allvar", skriver de i ett pressutskick.
"Pandemin har avslöjat hur svagt vårt vårdsystem är särskilt i utdragna kriser. Social- och hälsovårdens bärkraft måste höjas till en nordisk nivå. Det råder stark nationell enighet om detta", säger Supers ordförande Silja Paavola.
Facket Supers Anne Sainila-Vaarno och Silja Paavola och Tehys Millariikka Rytkönen och Else-Mai Kirvesniemi kräver att nordiska lönenivåer införs i Finland.
Vårdarna är fördelade över sex sjukvårdsdistrikt i landet, bland dem Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. En del av dem som ska strejka jobbar på företag, som bemanningsbolaget Seure i Helsingfors.
Patienter som svävar mellan liv och död eller riskerar allvarliga skador kommer att få vård under strejken.
Facken kräver att såväl arbetsgivaren som regeringen vidtar åtgärder för att lindra avsaknaden av personal och skäliga löner. Facken kräver att lönerna höjs med 3,6 procent årligen i fem års tid – utöver personliga löneförhöjningar.
– De extra lönehöjningar som föreslagits överskrider välfärdssamhällets bärkraft och skulle leda till skattehöjningar och skuldsättning, sade KT:s vd Markku Jalonen, som företräder arbetsgivarna, i måndags.

ANDRA LÄSER