Förkrossande ja till brexitavtal i EU-parlamentet

Med förkrossande majoritet säger EU-parlamentet ja till handels- och samarbetsavtalet med Storbritannien efter brexit."Grunden till ett starkt och nära partnerskap", hälsar EU-basen Ursula von der Leyen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnar EU-parlamentets ja till handels- och samarbetsavtalet med Storbritannien.
Att det skulle bli ja i EU-parlamentets omröstning var väntat. Majoriteten blev dessutom minst sagt rejäl. Med 660 röster mot 5 och 32 nedlagda gör ledamöterna tummen upp för det avtal som till sist nåddes på julafton i fjol.
Handels- och samarbetsavtalet (TCA) har varit i bruk provisoriskt ända sedan årsskiftet men bekräftas nu definitivt.
"Sista steget i en lång resa som skapar stabilitet för vår nya relation med EU som viktiga handelspartner, nära allierade och självständigt likvärdiga", hälsar brittiske premiärministern Boris Johnson i ett pressmeddelande.
Liknande ord hörs från EU-sidan.
"EU kommer att fortsätta arbeta konstruktivt med Storbritannien som en viktig vän och partner", skriver rådsordförande Charles Michel på Twitter.
Kommissionsordförande Ursula von der Leyen betonar samtidigt vikten av att avtalet också följs.
"TCA är grunden till ett starkt och nära partnerskap med Storbritannien. En trofast implementering är nu nödvändig", twittrar von der Leyen.

EU-parlamentets ja

EU-parlamentet röstade ja till EU:s handels- och samarbetsavtal med Storbritannien med 660 röster för, 5 röster mot och 32 nedlagda.
De fem nejsägarna var: tjeckiske Hynek Blasko och nederländske Marcel de Graaff från EU-kritiska partigruppen ID, Lefteris Nikolau-Alavanos och Kostas Papadakis från Greklands kommunistparti, som sitter bland de grupplösa och nederländske Antonius Manders från kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP.

ANDRA LÄSER