Syrisk "tortyrchef" möter rättvisan i Tyskland

Han anklagas för att ha övervakat tortyren av över 4 000 motståndare till Assadregimen i Syrien. Den tidigare underrättelseofficeren "Anwar R" står åtalad för brott mot mänskligheten – i en rättegång som är den första i sitt slag.

Den tidigare underrättelseofficeren "Anwar R" anklagas för att ha övervakat tortyren av över 4 000 motståndare till Assadregimen i Syrien
23.04.2020 07:22 UPPDATERAD 23.04.2020 07:29
Syriens fängelser är ökända och sedan kriget inleddes 2011 har antalet fångar ökat kraftigt. Människorättsorganisorganisationer liknar dem vid svarta hål där människor försvinner spårlöst, utsätts för obeskrivliga övergrepp och utomrättsliga avrättningar. President Bashar al-Assad nekar dock till de anklagelser om systematisk tortyr som länge har riktats mot hans regim.
I princip alla parter har begått brott under konflikten. Aktivister har dokumenterat övergreppen för att de ansvariga en dag ska kunna möta rättvisan. Ett steg i kampen mot straffrihet är rättegången som inleds i tyska Koblenz under torsdagen, mot mannen som kallas Anwar R och ytterligare en man, "Eyad A", som beskrivs som medbrottsling.
– Det här är viktigt, men bara början på vägen mot rättvisa, säger advokaten Patrick Kroker.

ANDRA LÄSER