Julen blir bitande kall – stor chans för snö, men se upp i trafiken

Julhelgen blir kall, och troligtvis vit, i hela landet, förutspår Meterologiska institutet. För dem som rör sig på vägarna gäller det att vara vaksam, speciellt på torsdagen.

Meteorologerna utlovar en vit jul i hela landet. Men se upp om du rör dig på vägarna dagen innan julafton. Snöyran påverkar både väglaget och sikten.
Det blir en bitande kall jul i hela landet, och även här i söder verkar det som att vi får en vit jul. Åtminstone om man får tro Meteorologiska institutets prognos.
De som ska ut på vägarna på torsdag får hålla tungan rätt i mun. Institutet förutspår ordentlig snöyra i hela landet, som kan påverka både sikten och väglaget.
På julafton ser vädret ut att bli kallare, och klarare än på torsdag. Luftströmmar från norr kan ändå orsaka lokala snöfall, främst i Österbotten.
"Julafton kommer troligtvis att vara vit i hela landet, men längs syd- och västkusten kan det bli knapert med snö. Juldagen och annandagen är kyliga i hela landet och snöfall väntas på vissa håll" säger meteorologen Eerik Saarikalle vid Meteorologiska institutet.
Temperaturen under julafton och juldagen ligger mellan -5 och -15 i väst. I resten av landet blir det ännu kallare, mellan -10 och -20 grader.
På annandagen kopplar kylan ett hårdare grepp om hela landet. I landets norra och östra delar kan det bli neremot 25 minusgrader.
Allt tyder på att det kalla vädret håller i sig under mellandagarna, enligt Meteorologiska institutet.

Hur ofta blir julen vit?

Om man får tro statistik från institutet så är en vit jul närmast en självklarhet i de norra delarna av Finland varje år. Nära kusten mot Bottenviken är chansen ändå mindre.
I Helsingfors är varannan jul vit. Detsamma gäller Åbolands skärgård.
I genomsnitt brukar landets västra och södra delar få 5-15 centimeter snö under julhelgen. I de sydvästra delarna är motsvarande siffra 5 centimeter. Mest snö brukar det komma i nordost och i de norra delarna av Lappland.
Temperaturen brukar vara på minussidan i mellersta och södra Finland kring jul varje år – mellan -3 och -8. I sydväst är temperaturer lite över 0 grader vanligast, medan temperaturen brukar ligga kring -10 grader i norr.

ANDRA LÄSER