Världens ledande fredsmedlare samlas i Helsingfors

Världens främsta fredsexperter samlas i Helsingfors den 5-6 april. Då ordnar utrikesministeriet en konferens för att stärka möjlighet till dialog och samarbete kring fred trots instabilt världsläge.– I stället för vapen behövs dialog, säger president Martti Ahtisaari som är med och arrangerar i ett pressmeddelande.

President Martti Ahtisaari är förutom arrangör även en av huvudtalarna på konferensen.
I fokus för konferensen ligger så kallad nationell dialog, som blivit ett allt viktigare instrument i arbetet för att förebygga och lösa konflikter. Nationell dialog bygger på tanken om att det inte är möjligt att nå en hållbar lösning på en konflikt utan att alla olika lager av samhället deltar i fredsbyggandet.
– Den här konferensen kunde inte vara mer aktuell. Förutsättningarna för fredsbyggande blir allt sämre. Många ser vapen som svar på konflikter, men vapen gör bara världen otryggare. Istället för vapen behövs dialog, säger en av konferensens arrangörer, grundaren av Crisis Management Initiative (CMI) och nobelpristagaren, president Martti Ahtisaari i pressmeddelandet.
Utrikesministeriet arrangerar konferensen i samarbete med Finska missionssällskapet, Kyrkans utlandshjälp, Crisis Management Initiative och Common Space Initiative.
Konferensen har ordnats två gånger tidigare i Helsingfors, 2014 och 2015.
ANDRA LÄSER