Försökte smuggla kokain i goudaost – åtalas

De gömde tio kilo kokain i ett halvt ton holländsk goudaost och försökte smuggla in det i Sverige. Men polisen kunde ta dem på bar gärning.

Två män åtalas vid Göteborgs tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling. De försökte smuggla in tio kilo kokain i 500 kg holländsk goudaost.
Jonas Dagson/TT
02.02.2021 12:38
Nu åtalas de två huvudmännen vid Göteborgs tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Och ytterligare två personer åtalas för olovlig införsel och vårdslöshet med narkotika.
Det var i somras som en av de två huvudmännen reste till Nederländerna för att möta två kurirer. De fyllde en mindre lastbil med 500 kilo ost. I fem av de stora tolvkilosostarna hade det ystats in paket med sammanlagt tio kilo kokain.
– De trodde kanske att de kunde lura narkotikahundarna, säger Pether Lundin, gruppchef på spaningssektionen i polisområde Storgöteborg.

Tio miljoner

Värdet på gatan av narkotikan uppskattas till omkring tio miljoner kronor, motsvarande cirka en miljon euro.
Men polisen hade koll på operationen bland annat genom telefonavlyssning. Lastbilen anlände till Göteborg via Fredrikshamn för att till slut åka till en lagerlokal i ett industriområde i en förort.
– Vi valde att inte stoppa dem i tullfiltret. Utan i stället ta dem när det levererar narkotikan till huvudmännen. Det är en slags kontrollerad leverans som är standard i sådana här situationer, säger Jonas Arvidsson, kammaråklagare vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet i Göteborg.

Lite udda

Polisen har sett många olika knep för att försöka smuggla in narkotika.
– Det här är lite udda. Jag har aldrig varit med om att någon försökt smuggla i ost tidigare, säger Jonas Arvidsson.
– Nu är det en sak för holländska rättsvårdande myndigheter att ta reda på hur det här gick till i Holland.

ANDRA LÄSER