Hot mot skola i Sibbo – polisen har identifierat misstänkt

Polisen ryckte ut till ett tvåspråkigt skolcentrum i Nickby men fann varken farligt föremål eller bevis på att hotet skulle ha varit konkret.

Hotet riktades mot ett tvåspråkigt skolcentrum i Nickby centrum. Arkivbild.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
27.01.2023 15:45 UPPDATERAD 27.01.2023 16:26
Polisen i östra Nyland fick på fredagen information om ett hot som riktades mot skolcentret Nickby Hjärta i Sibbo. Det var skolpersonal som gjorde gällande att en elev planerade någon form av brott, uppger polisen för HBL.
Vilken del av skolcentret som hotades vill polisen inte gå in på.
Polisen grep den misstänkta och förhörde hen. Den misstänkta släpptes fri efter polisförhöret, eftersom polisen inte såg någon anledning till att beröva hens frihet. Polisen vet ännu inte med säkerhet om hotet var verkligt eller bestod av tomma ord.
– Trots rykten fann polisen inga vapen eller andra potentiella farliga föremål hos personen som framförde hotet. Just nu verkar det som att hotet inte var konkret. Det är också oklart om något hot överhuvudtaget lagts fram, säger kommissarie Altti Pirinen.
Nickby Hjärta är ett tvåspråkigt skolcentrum i centrala Nickby som öppnade i maj 2021. Den hyser ett svenskt och ett finskt gymnasium, svenska Kungsvägens skola som har 360 elever i årskurserna 7–9 och Sipoonjoen yhtenäiskoulu har 340 elever i årskurserna 1, 2 och 7–9.
Polisen lät skoldagen fortsätta som vanligt efter ingripandet men understryker att alla hot mot skolor tas på allvar och utreds noggrant.
Enligt Altti Pirinen är fredagens utryckning inget att bry sig om när skoldagen börjar på måndagen.
– Eftersom vi inte med säkerhet vet om något hot alls förekom kan man fortsätta skolgången som vanligt, säger Pirinen.

ANDRA LÄSER