Shanghai släpper ut fyra miljoner människor

Kina lättar på restriktionerna i jättestaden Shanghai och släpper ut ytterligare fyra miljoner människor. Det innebär att närmare hälften av stadens 25 miljoner invånare nu tillåts lämna sina hem.

En karantänsanläggning för personer som testat positivt för coronaviruset men som är symptomfria. Arkivbild.
20.04.2022 09:10 UPPDATERAD 20.04.2022 10:35
Många kommer inte att få lämna sina kvarter, och det är fortsatt stopp för stora folksamlingar.
Men det rör sig ändå om en rejäl lättnad för de omkring 4 miljoner invånarna som bor i de aktuella stadsdelarna, som fått statusen förändrad från "stängd" till "kontrollerad".

Hälften är ute

Spridningen av coronaviruset, vars omikronvariant lett till hundratusentals smittade, bedöms nämligen vara under kontroll i stadsdelarna.
Den 28 mars fick utbrottet staden att stänga ned, och de som testat positivt men varit symptomfria har skickats till karantäncenter som snabbt ställts i ordning i bland annat mässhallar. I och med de första lättnaderna förra veckan får nu ungefär hälften av stadens totalt 25 miljoner invånare lämna hemmet.

Oro för ekonomin

Nedstängningen har lett till en global oro för hur världsekonomin ska drabbas. Vissa experter har till och med beskrivit den som ett större finansiellt hot än Ukrainakriget.
"När kinesiska ekonomin nyser, så får den globala leveranskedjan en förkylning", skrev franska investmentbolaget Natixis nyligen i en kommentar.
I Shanghai har kritiken växt mot de hårda restriktionerna, och klagomål har luftats på sociala medier i landet om matbrist och svårigheten att få tillgång till sjukvård som inte är covidrelaterad. Men Kina och president Xi Jinping håller fast vid den nolltolerans mot covid-19 som man har haft sedan pandemins start.
Personer i skyddskläder tar emot mat som levererats till ett bostadsområde i Shanghai. Arkivbild.

Dödsfall väcker tvivel

Antalet döda i utbrottet i Shanghai har stigit till 17, enligt uppgifter från kinesiska myndigheter som är omöjliga att kontrollera. De officiellt låga dödstalen har väckt tvivel med tanke på hur många nya fall som rapporterats och den låga vaccineringsgraden bland den äldre befolkningen.
Det senaste dygnet har 18 000 nya fall registrerats, de allra flesta utan symptom. I det senaste utbrottet har 400 000 smittofall rapporterats in i staden. Det första dödsfallet rapporterades i måndags.
I jämförelse har Hongkong med en dryg miljon rapporterade fall, och där vaccineringsgraden bland äldre också är låg, rapporterat 9 000 dödsfall sedan omikron började spridas där i januari.

ANDRA LÄSER