Så många såg sommarteater i Raseborg, Lovisa och Esbo i år

Raseborgs sommarteater drog den största publiken sedan rekordåret 2016, samtidigt som Finns sommarteater och Lurens hade ett kämpigare år. – Kanske var Sju bröder för okänd för den finlandssvenska publiken, säger producenten Malena Lindroos.

Christer Romberg (till vänster) och alla andra som medverkade i Raseborgs sommarteaters uppsättning av musikalen "All Shook Up" har all orsak att fira i år.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
08.08.2022 14:41 UPPDATERAD 08.08.2022 22:11
Det kom mindre publik än vanligt när Finns sommarteater i Esbo spelade familjemusikalen Pinocchio i år, regisserad av Ylva Edlund och med musik av Sås och Kopp.
– Det kom lite mindre publik än vi hade hoppats på. Men vi hade också räknat med att det kan vara svårt att få tillbaka publiken efter coronapandemin, säger Martina Gardberg, verksamhetsledare på Esbobygdens ungdomsförbund.
Finns sommarteater tvingades ställa in alla föreställningar under 2020 och 2021, då tanken var att man skulle spela Vi på saltkråkan.
Sommarens Pinocchio lockade sammanlagt 2 620 personer i publiken, vilket kan jämföras med 2019 när Pippi Långstrump fick 4 892 personer att besöka Finns sommarteater.
– Vi brukar ha mellan 3 500 och 4 000 personer i publiken varje sommar, säger Gardberg som ändå glädjer sig över sommaren som gått.
– Det var en fin upplevelse för oss att kunna ge ungdomarna möjlighet att stå på scen igen efter de två senaste tråkiga åren. Alla var jätteglada över att vara tillbaka!
Hela 14 av 16 skådespelare i Pinocchio var barn och ungdomar.
De flesta av skådespelarna vid Finns sommarteater var barn och ungdomar i år. Huvudrollen som Pinocchio (i gult) spelades av Eddie Berger.

"Folk vågar kanske inte"

Lurens sommarteater i Lovisa landade i sin tur på sammanlagt 4 758 åskådare i publiken när de spelade Aleksis Kivis klassiker Sju bröder, i regi och bearbetning av Oskar Silén. Ett resultat som producenten Malena Lindroos inte är helt tillfredsställd med.
Under en normal sommar ligger publiksiffran kring 8 000.
– Allt gick bra och pjäsen rullade på som vi planerat och vi har fått mest positiv respons, både från publiken och recensenterna, men publikmängden var mindre än vad vi på förhand trott, säger Lindroos.
Enligt Lindroos var förväntningarna inte högt ställda, eftersom hon och de övriga i produktionsteamet anade att coronapandemin och dess restriktioner kunde leda till en mindre mängd publik än under tidigare år.
Vad som sist och slutligen orsakade det låga publikantalet vet Lindroos inte.
– Jag tror nog att coronapandemin var en bidragande faktor, vi hade restriktioner ännu i mars och folk vågar kanske inte ännu röra sig som förut. Dessutom var den här sommaren full av olika evenemang, så man kanske prioriterade annat program än sommarteater.
Lindroos har funderat på om pjäsvalet kan ha påverkat publikens benägenhet att se pjäsen.
– Kanske var Sju bröder för okänd för den finlandssvenska publiken, säger hon.
Oskar Silén regisserade Sju bröder vid Lurens i sommar.

Publikrekord i Raseborg

Den sista föreställningen av musikalen All shook up visades på Raseborgs sommarteater i Snappertuna på söndag kväll. I ett pressmeddelande uppger Västnyländska ungdomsringen att den sista föreställningen hade en fullsatt läktare med 1 200 åskådare.
"Totalt uppgick publikmängden till 15 461, vilket är det högsta publikantalet sedan rekordåret 2016 och The Sound of Music med 20 370 åskådare", står att läsa i pressmeddelandet.
All Shook Up var trots de kända Elvis-låtarna en risk eftersom musikalen inte är bekant för den stora publiken, säger VNUR:s ordförande Leif Wikström i pressmeddelandet.
Han säger också att publikresponsen "har varit enhälligt positiv".
– Vi har igen bevisat att det finns ett behov av högklassig sommarteater, säger han.
Nu avslöjar VNUR också att Monty Pythons musikalkomedi Spamalot av Eric Idle och John du Prez visas på Raseborgs sommarteater nästa år. Jermo Grundström är regissör och debuterar därmed som regissör på Raseborgs sommarteater.
Rättelse 8.8 klockan 22.08: I rubriken och ingressen stod först felaktigt att Raseborgs sommarteater slog publikrekord i år. Rekordet slogs i själva verket år 2016, med 20 370 åskådare på The Sound of Music.

ANDRA LÄSER