Fredsaktivister på Åland: "I Ryssland riskerar vi fängelse"

Leda Garina förstår inte kritiken mot fredsövningen på Åland

Leda Garina.
Leda Garina från S:t Petersburg har varit fredsaktivist i sju år.
– Man måste vara på sin vakt hela tiden. Nån kan komma och sätta dig i fängelse när som helst och du drar på dig hela samhällets hat, säger hon.
I helgen hölls en övning i fred, unik i sitt slag, på Jomala församlings lägergård på Gregersö. Svenska och ryska fredsaktivister samlades för att öva sig på att skapa fred och övningen har på förhand kritiserats i Sverige, Finland och Ryssland.
I Sverige anklagas de som ifrågasätter den pågående upprustningen och närmandet till Nato för att vara nyttiga idioter. I Finland har kritiken gått ut på att fredsövningen kan användas som ett PR-trick i den ryska propagandan. I Ryssland stämplas de som kritiserar militariseringen som utländska agenter.
Också på Åland har det funnits misstänksamhet eftersom bilden av det demilitariserade och neutraliserade landskapet inte har presenterats på korrekt sätt.
Att fredsövningen var laddad märktes inte minst på pressuppbådet – förutom de lokala åländska massmedierna besöktes lördagens pressträff av både Ilta-Sanomat och ett teveteam från Sveriges TV4.

Tar stora risker

Men Leda Garina skrattar lite när hon kommenterar kritiken.
– Det här är den ofarligaste aktionen jag har gjort. I Ryssland gör vi oftast mer eller mindre olagliga aktioner, berättar hon.
Att Ryssland skulle använda fredsövningen i propagandistiskt syfte förstår hon inte.
– Om det var på det sättet så skulle väl inte feministiska deltagare och vänsteraktivister delta i fredsövningen eftersom de faktiskt blir trakasserade och fängslade i Ryssland.
Hon berättar att de ryska deltagarna kommer från olika organisationer och från olika platser i Ryssland.
– Ni har säkert hört att det förekommer mycket förtryck av hbtq-personer i Ryssland. När jag deltog i en aktion utanför en kyrka skrev medier att jag hörde till en organisation som kommit för att starta krig.

Hotades med våld

Att kämpa för mänskliga rättigheter och utföra aktioner i protest mot förtryck är förenat med stora risker i Ryssland.
– Alla vi som är aktivister i Ryssland utsätts för förminskning och i värsta fall hamnar vi i fängelse. Vi får hela samhället emot oss eftersom vi utmanar rådande värderingar.
Så här förklarar hon sitt deltagande i fredsövningen på Åland:
– Jag har för länge sedan förstått att militarismen föder våld och att vi måste förena alla rörelser som finns för att tillsammans göra något åt situationen. Militarismen handlar inte bara om krig, den har också som effekt att det ryska samhället blir mera aggressivt. Den här aggressionen riktas mot kvinnor, barn, migranter och andra som medierna pekar ut.
Hon säger att hon är orolig över det krig som finns i människors huvuden.
– Det är det kriget som skapar konflikter.

Talman "sunt kritisk"

Åländska lagtingets talman Johan Ehn har inga invändningar mot fredsövningen som sådan – men han är orolig för att Ålands demilitariserade status kan användas av Ryssland i propagandasyfte.
Talmannen är kritisk mot den förhandsinformation som initiativtagaren Per Sunvisson spridit om fredsövningen.
– Man kan lätt få en bild av att Ålands status är följden av en överenskommelse mellan enbart Ryssland och Finland, en bild som Ryssland gärna vill se spridas internationellt. När den bilden målas upp måste vi gå ut och rätta till den.
– I dag är jag inte överdrivet misstänksam men nog sunt kritisk. Vi måste hela tiden följa med utvecklingen. Vi har ingen möjlighet att kolla vilken bild av Åland som sprids i ryska medier men om felaktig information sprids vidare så måste vi rätta till den. (FNB–Annika Orre)
Bildtext:
Per Sunvissom understryker att syftet är att fredsrösterna inte får tystas – röster som blir allt viktigare när spänningen stiger runt Östersjön.
Den metod som används har hämtats från krigsövningar och bygger på en rad fiktiva händelser som leder till öppet krig. Målet är att nå en fredlig lösning.

ANDRA LÄSER