Smittades på virusfartyg – nu är de döda

Två passagerare på lyxkryssaren Diamond Princess har avlidit sedan de smittats av det nya coronaviruset. Mannen och kvinnan var i 80-årsåldern – och blev de första dödsoffren från lyxkryssaren, där över 600 personer har testat positivt för viruset.

Lyxkryssaren Diamond Princess har hållits isolerad i hamnen i Yokohama i Japan sedan början av februari.
De båda japanerna togs av fartyget förra veckan och avled på sjukhus. Mannen hade tidigare haft problem med bronkialastma och behandlats för angina. Kvinnan hade inga tidigare kända medicinska besvär. Den direkta orsaken till hennes död var lunginflammation, enligt hälsodepartementet.
– De skickades till medicinska kliniker när de visade symtom. Jag är säker på att de fick bästa möjliga behandling, säger Japans hälsominister Katsunobu Kato och framför sina kondoleanser till de anhöriga.

Många smittade

Diamond Princess har hållits isolerad i hamnen i Yokohama i Japan sedan början av februari. Men trots det har antalet smittade stadigt ökat och utgör det största klustret av konstaterade coronafall utanför Kina.
Samtidigt har friska passagerare börjat lämna båten. I onsdags klev 443 personer i land sedan de testat negativt för viruset och inte uppvisat några sjukdomssymtom under 14 dagar i karantän. Ytterligare 13 fall rapporteras på torsdagen, vilket innebär att det sammanlagda antalet fall i skrivande stund landar på 634.
Fler personer kommer att få lämna båten under torsdagen, då de sätts på bussar för transport till stationer och flygplatser för att åka hem. Men allt fler frågar sig om det verkligen är rimligt att tidigare passagerare från fartyget får röra sig fritt i Japans tätbefolkade städer – även om de testat negativt för viruset.

"Risk för smitta"

"Är det verkligen säkert att kliva i land?" lyder en rubrik i tabloidtidningen Nikkan Sports. Den citerar en passagerare som säger att han testades den 15 februari och fick gå i land först fyra dagar senare.
– Jag trodde att det fanns risk för att jag skulle smittas under de fyra dagarna. Jag tänkte "är det här verkligen okej", säger han.
Passagerare ombord på kryssningsfartyget under torsdagen.
En passagerare som fått lämna fartyget anlände till Hongkong där hen ska vara i karantän.

Virusfartyget i siffror

3 771 personer befann sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess när det isolerades i hamnen i Yokohama i Japan den 3 februari. Antalet har krympt dag för dag sedan coronasmittade har förts till sjukhus.
14 dagar – så länge var båten i karantän. Passagerarna har varit förpassade till sina hytter med undantag för kortare vistelser ute på däck.
634 personer som har befunnit sig ombord har i skrivande stund testat positivt för det nya coronaviruset.
1 045 personer utgör fartygets personal. Vissa har testat positivt för corona och lämnat båten. De andra måste stanna kvar och genomgå ytterligare isolering när alla passagerare har klivit i land.
2 personer har avlidit sedan de testat positivt för corona.
Källa: AFP

ANDRA LÄSER