Analys: ”Woke kapitalism” trampar på en konservativ mina

Det har uppstått ännu en front inom det amerikanska kulturkriget. Näringslivet drabbas av ett koordinerat konservativt motangrepp mot progressiva värderingar. Wall Streets vänstergir framkallar ilskna ryggmärgsreflexer hos republikaner.

Ron DeSantis, republikansk guvernör i Florida och förmodad presidentkandidat 2024, kallar sin delstat platsen ”där wokeness dör”.
KrönikaTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
18.03.2023 05:01
I USA pågår en politisk bordtennismatch kring hållbarhet – och på läktaren pågår ett fylleslagsmål med rallarsvingar, skallningar och krossade flaskor som tillhyggen. I centrum för alltsammans finns begrepp som ESG och ”woke capitalism”. Alla försök att släcka glöden upplevs bara som bensin.
År 2020 marscherade världens största kapitalförvaltare Blackrock med vd Larry Fink i spetsen ut med en progressiv framtoning, lade stark tonvikt vid hållbarhet och klimathänsyn. Bolaget surfade på en tsunami av kapital: mellan 2020 och 2021 fördubblades summorna som bolaget placerade enligt hållbarhetskriterier till 2 biljoner dollar.
Samtidigt nämnde Fink så många triggerord att han satte en stor, färggrann måltavla på ryggen – sin egen, arbetsgivarens och hela hållbarhetstrendens. Konservativa och libertarianska aktivister såväl som lagstiftare tog tillfället i akt, och började piska fram en motreaktion.

ANDRA LÄSER