Sanna Marin beskyller sannfinländare för rasism

Utifrån vad vissa sannfinländska riksdagsledamöter säger är partiet öppet rasistiskt. Det säger statsminister Sanna Marin, med tillägget att hon hoppas att partiets linje inte är att vissa människor är mer värda än andra.

Statsminister Sanna Marin säger att Sannfinländarna är ett öppet rasistiskt parti att döma av enskilda riksdagsledamöters inlägg.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
13.01.2023 12:48 UPPDATERAD 13.01.2023 13:38
Statsminister Sanna Marin (SDP) spelade ut rasistkortet när hon mötte oppositionsledaren Petteri Orpo (Saml) i en debatt som politikjournalisternas förening ordnade på fredagen.
Debatten handlade bland annat om eventuella regeringskoalitioner efter valet. Petteri Orpo fick mycket uppmärksamhet när han nyligen sade att han inte ser några hinder för att Samlingspartiet skulle kunna sitta i samma regering som Sannfinländarna.
Som en reaktion på det uppgav De Gröna att de inte kunde sitta i samma regering som Sannfinländarna. SDP och Vänsterförbundet sade likadant när de tillfrågades. HBL har redogjort för olika syner på frågan inom SFP.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och SDP:s ordförande, statsminister Sanna Marin möttes i en debatt på fredagen. 
Under fredagens debatt ansåg Orpo att det inte är klokt att utesluta vissa partier på förhand, medan Marin menade att det är bra för väljarna att veta vilka koalitioner som är omöjliga, oberoende av valresultatet.
Marin kritiserade Orpo för att han nu vore benägen att regera med Sannfinländarna, trots att han 2017 inte hade accepterat att Sannfinländarna fortsatte i regeringen sedan Jussi Halla-aho tagit över efter Timo Soini.
I det sammanhanget sade Marin att Sannfinländarna är ”ett öppet rasistiskt parti” att döma av några av deras riksdagsledamöters uttalanden.
– När man lyssnar till enskilda sannfinländska riksdagsledamöters inlägg i riksdagen eller i offentligheten, så visst har de varit rasistiska. De har varit genuint fientliga gentemot vissa minoriteter. Det ska man inte bestrida, det är ett faktum, sade Marin.
Hon frågade sig varför man skulle behöva vara så politiskt korrekt att man inte fick säga högt att rasistiska inlägg är just rasistiska. Men hon backade också lite och aktade sig för att stämpla hela partiet som rasistiskt.
– Jag hoppas att partiets linje inte är att vissa människogrupper vore mindre värda än andra, sade Marin.
Korrigering 13.1 kl 13.36: Ordet "inte" som saknades i sista satsen har lagts till.

ANDRA LÄSER