Ronja Rövardotter spelas på Svenska Teatern hösten 2023

Svenska Teaterns storsatsning Ronja Rövardotter har premiär hösten 2023. Den regisseras av David Sandqvist, som just nu är aktuell i huset med pjäsen Aja baja Alfons Åberg. I vår blir det också gästspel med bland annat Strindbergs Fröken Julie.

Antonia Atarah spelar Ronja Rövardotter på Svenska Teatern nästa år.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
15.11.2022 13:20 UPPDATERAD 15.11.2022 13:26
Huvudrollen i Ronja Rövardotter spelas av den finlandssvenska skådespelaren Antonia Atarah och inslag av både nycirkus, dockteater och musik utlovas.
”För mig är Ronja framför allt en berättelse om att växa och bli självständig. Om den känslan man har i början av tonåren då man inser att barndomen inte är evig och att man måste stiga ut i världen och klara sig själv. Det är även en berättelse om uppror och att hitta sin egen väg i livet. Ronja tror på fred, godhet och empati och trotsar sina föräldrar i kampen om det hon tror på”, kommenterar regissören David Sandqvist i ett pressmeddelande och kallar föreställningen det största projektet hittills under hans konstnärliga karriär.
För 35 år sedan hade Svenska Teatern världspremiär på teaterversionen av Ronja Rövardotter och det är samma version som spelas nu, men i en ny fräsch tappning. Premiärdatum är 7 september 2023.
Antonia Atarah, 26, studerar femte året på det svenska programmet i skådespelarkonst vid Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors i höst.
I höst regisserar David Sandqvist också Aja baja Alfons Åberg, som har premiär 18 november 2022 på Nicken-scenen. Alla höstens föreställningar är redan utsålda, men pjäsen spelas även nästa vår.
Inom det närmaste halvåret bjuder Svenska Teatern också på flera gästspel från Sverige. I december spelas Britt-Marie var här med Marianne Mörck i alla roller och Tre lite äldre systrar i regi av Sissela Kyle. I mars 2023 bjuds det på gästspelet Jeanne i regi av Anja Suša och Dramaten gästspelar med Marie-Louise Ekmans version av August Strindbergs Fröken Julie.

ANDRA LÄSER