Snöfront dänger vitt täcke över Helsingfors

Det kommer att snöa mer eller mindre utan uppehåll vid sydkusten på självständighetsdagen. Bilister bör se upp för dåligt väglag, säger meteorolog Nina Karusto. – Liksom alltid i vinterväder lönar det sig att ta det lugnt i trafiken.

Den 19 november såg det ut så här i södra änden av Mannerheimvägen. Liknande snöoväder väntas i dag när Finland firar 105 år av självständighet.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
06.12.2022 10:37 UPPDATERAD 06.12.2022 11:16
Under natten till självständighetsdagen har det snöat runt två centimeter i Helsingfors. Sedan tidigare ligger runt två centimeter snö på marken, så nu uppgår täcket till cirka fem centimeter.
En bit utanför huvudstadsregionen har snöfallet varit aningen rikligare, som tre centimeter i Borgå.
Snöfallet lär inte upphöra förrän natten mot onsdagen.
Redan i helgen gav väderexperter en förvarning om omfattande snöfall i söder. När jourhavande meteorolog Nina Karusto vid Meteorologiska institutet tittar på sina kartor ser snöområdet ut att bli mycket smalt i nordsydlig riktning.
– Det snöar mycket vid kusten men i norra delarna av Nyland är snöfallet så gott som obefintligt. Snöområdet rör sig österut och försvagas lite grann under dagen, men snöfallet lär ändå pågå hela dagen och kvällen.
Snömängden kommer uppgå till ungefär fem centimeter, tillägger Karusto.
I och med att temperaturen kretsar kring nollstrecket lär snöfallet blandas med underkylt regn. Men när det lägger sig ovanpå ett snötäcke blir det inte lika halt som om körbanan vore bar.
Med säkerhetsavstånd och gott tålamod kommer man långt
– Om vi kunde utfärda varningar för dåligt väglag för bara en eller några städer skulle vi göra det för huvudstadsregionen. Men det kan vi bara på landskapsnivå.
Hon uppmanar bilister att sakta ned på vägen till självständighetsfirandet.
– Liksom alltid i vinterväder lönar det sig att ta det lugnt i trafiken. Med säkerhetsavstånd och gott tålamod kommer man långt. Man ska absolut inte köra alldeles bakom bilen framför.
Den högerextrema bilkonvoj som ska dra genom Helsingfors centrum klockan 16.00 ser Nina Karusto inga risker med.
– I centrum är vinterunderhållet så pass frekvent. Jo, det blåser en del vilket kan ge dålig sikt, men det skapar inga drivor. Dessutom lär konvojen röra sig så långsamt att det inte blir farligt.
Underbart eller kaotiskt?
En bygger en snögubbe, en annan kan inte öppna sin dörr. Vi påverkas olika av rikligt snöfall. Har du en snöig bild du vill dela med dig självständighetsdagen till ära? Skicka den till redaktionen genom att fylla i formuläret nedan.
title="Tipsa oss HBL artikel" onload="window.parent.scrollTo(0,0)" allowtransparency="true" allowfullscreen="true" allow="geolocation; microphone; camera" src="https://form.jotform.com/222272947690362" frameborder="0" style=" min-width: 100%; height:539px; border:none;" scrolling="no" >

ANDRA LÄSER