Lyxaffärer gör rekordvinst trots kriserna – även i Helsingfors

Suget efter exklusiva kläder och prylar verkar trumfa hotet om lågkonjunktur. Många rättfärdigar sin konsumtion med att handla dyrt, säger en konsumtionsforskare – trots att det inte är en garanti för att produkterna är hållbara. 

Finland är en grön marknad när det gäller lyx, säger Jarmo Pouttu som driver Luxbag på Norra Esplanaden. Samtidigt växer sektorn globalt - och den som tjänat allra mest på det är franska Bernard Arnault, världens rikaste man. 
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
03.02.2023 05:00 UPPDATERAD 03.02.2023 09:58
I flödet av årsrapporter sticker det franska lyximperiet LVMH ut. Trots en historisk försämring av köpkraften redovisade världens största lyxkonglomerat en rekordhög vinst. 
Samtidigt har ägaren Bernard Arnault petat Elon Musk från tronen på listan över världens mest förmögna personer, en position som länge har varit vikt för teknikentreprenörer. 
Lyxtrenden gäller inte bara LVMH. I en färsk rapport av Bain & Company dras slutsatsen att lyxsektorn generellt har motståndskraft mot recessionen. Dessutom kryper konsumtionen av exklusiva prylar ner i åldrarna. 

ANDRA LÄSER