Politiken lockar igen – Dimitri Qvintus ställer upp i FSD:s ordförandeval

Vem ska bli ny ordförande för Finlands svenska socialdemokrater? Senast ut bland dem som kandiderar är Dimitri Qvintus i Helsingfors.

Dimitri Qvintus har jobbat med två statsministrar.
I höst väljer Finlands svenska socialdemokrater (FSD) en ny ordförande. Den sittande ordföranden, Anette Karlsson, vill inte fortsätta. Hittills har två personer sagt att de ställer upp i ordförandevalet.
Först ut att nomineras var Peter Sjöqvist, stadsfullmäktigeledamot i Närpes. Under torsdagen nominerades den andra kandidaten, Dimitri Qvintus i Helsingfors.
Qvintus har tidigare jobbat i maktens korridorer som specialmedarbetare åt både dåvarande statsministern Antti Rinne (SDP) och åt nuvarande statsminister Sanna Marin (SDP). I dag arbetar han inom näringslivet som chef för läkemedelsjätten Bayers finländska samhällsrelationer.
Qvintus är född i Norra Savolax och uppvuxen i Esbo och Helsingfors. Han lärde sig svenska när han spelade fotboll som tonåring.

Vad skulle du jobba för som ordförande?

– Det viktigaste är att se till att FSD blir synligare i hela Svenskfinland och som politisk kraft. Faktum är att SDP är Finlands för tillfället största parti och Finlands största svenskspråkiga parti.
Med det avser han inte antalet partimedlemmar med svenska som modersmål i SDP, utan partiet i egenskap av sin storlek.
– När man tänker på svenskans ställning i landet och saker som är viktiga för finlandssvenskar, är det i grund och botten socialdemokraterna som alltid jobbat för de här sakerna och som varit en garanti för att de förverkligas.

Du ställde upp i kommunalvalet i Helsingfors men blev inte invald. Har du planer på att ställa upp i nästa riksdagsval?

– Jag har blivit tillfrågad. Men det är inte aktuellt i det här läget. Det är fortfarande 1,5 år till nästa riksdagsval.
FSD:s nya ordförande väljs den 24 oktober under distriktets kongress som ordnas i Vanda stadshus.
Arbetarbladet var först ute med nyheten om Qvintus kandidatur.
Läs också:
Dimitri Qvintus som lämnade maktens innersta kärna vill öka förståelsen mellan näringslivet och samhället
ANDRA LÄSER