Turkiet: Offensiv inledd efter Istanbuldåd

Turkiet har inlett en ny militäroffensiv mot kurdiska mål i Syrien och Irak, meddelar Ankara. Tidigt på söndagen uppgav landet att man genomfört flyganfall mot kurdiska milisbaser i norra Syrien och Irak. Minst ett 30-tal personer uppges ha dödats.

Bild över Kobane. Arkivbild.
20.11.2022 16:39
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar hävdar att målet med insatsen är att garantera säkerheten för landets 85 miljoner invånare och landets gränser, samt att "besvara varje lömsk attack" mot Turkiet, skriver den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia på Twitter.
Tillkännagivandet kom efter rapporter om att Kobane i norra Syrien – som till följd av inbördeskriget i Syrien kontrolleras av kurdiska styrkor – utsatts för bombardemang av turkiska flygplan.
Tidigt på söndagen bekräftade sedan Turkiet att man genomfört flyganfall mot baser tillhörande Kurdistans arbetarparti (PKK) och den väpnade gruppen Folkets försvarsenheter (YPG), som Ankara ser som PKK:s förlängda arm.

Svar på Istanbuldåd

Enligt Ankara attackerades platser som man hävdar varit utgångspunkter för tidigare attacker mot Turkiet, något som främst tros syfta på förra veckans terrordåd i Istanbul.
Det turkiska försvarsdepartementet skrev i ett meddelande på Twitter att "räkenskapens dag har kommit" och "de djävlarna ska stå till svars för sina förrädiska attacker", tillsammans med ett foto av ett plan som lyfter för en nattlig operation.
Turkiska flaggor kantar gågatan Istiklal, som leder till det berömda Taksimtorget, dagen efter terrordådet i Istanbul.
Flyganfallen kommer dagar efter det att Ankara pekat ut PKK och Demokratiska unionspartiet (PYD) som ansvariga för terrordådet i Istanbul den 13 november. Turkiet likställer regelmässigt PKK – som är terrorstämplat av Turkiet, USA och EU – med PYD, som är den största politiska organisationen bland kurder i Syrien.
Läs också: Flera döda i misstänkt terrordåd i Istanbul

Uppgift: Sjukhus förstört

Det i Storbritannien baserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att omkring 25 angrepp utförts av turkiskt stridsflyg mot mål på landsbygden runt Aleppo, Raqqa och al-Hasakah. Enligt SOHR har områden som kontrolleras av USA-stödda Syriens demokratiska styrkor (SDF), som domineras av YPG-milisen, har attackerats.
SDF har spelat en ledande roll i kampen mot IS och drev 2015 ut terrororganisationen från Kobane.
Enligt SOHR ska minst 18 SDF-medlemmar och 12 personer ur syriska regimstyrkor ha dödats i de turkiska attackerna. Även en journalist uppges ha dödats.
SDF uppger å sin sida att elva civila har dödats. En talesperson för gruppen uppger att två byar befolkade av många flyktingar har attackerats, samt att ett sjukhus, ett kraftverk och en spannmålssilo har förstörts.
"Turkiets bombningar av våra trygga områden hotar hela regionen", skriver SDF-befälhavaren Mazloum Abdi på Twitter.

Flera stora offensiver

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu har pekat ut Kobane som den plats där den kvinna som misstänks ha placerat ut sprängladdningen på Istanbuls gågata Istiklal uppges ha blivit beordrad att utföra bombdådet.
Från kurdiskt håll har anklagelserna om inblandning i dådet i Istanbul, där sex människor dog, helt och hållet tillbakavisats. Det kurdiska paraplyorganet KCK har anklagat Turkiets regering för att använda dådet för att rättfärdiga en invasion av norra Syrien.
Turkiet har genomfört tre större offensiver över gränsen till Syrien sedan 2016. Tidigare i år hotade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med att inleda en ny offensiv i norra Syrien.
I april inledde Ankara en mark- och luftoffensiv mot PKK i norra Irak.
Läs också: Haavisto: Bombdådet ger Turkiets argument större tyngd