Aho: Allt samarbete med ryssar är inte förbjudet eller opassande

I fall Esko Aho väljs in i den ryska banken Sberbanks styrelse i slutet av maj kommer han att sitta vid samma mötesbord som den högsta ryska ekonomiska eliten – den sittande regeringens finansminister, chefen för Rysslands ekonomiska akademi och en rad direktörer från centralbanken.

Sedan tidigare finns det några utlänningar i Sberbanks styrelse, men ingen av dem har bakgrund i politiken.
Rysslands centralbank äger över hälften av Sberbank och bankens ledning rapporterar direkt om sin verksamhet till president Vladimir Putin. EU:s och USA:s sanktioner begränsar bankens verksamhet på den internationella finansmarknaden.
Trots det förstår inte Aho varför den möjliga utnämningen orsakar så stor uppståndelse i Finland. Han säger att utnämningen inte är politisk, men att diskussionen kring den kanske varit det.
– Sanktionerna betyder inte att allt samarbete med ryssarna är förbjudet eller opassande, säger Aho i telefon från S:t Petersburg och påminner att han inte längre har någon politisk post.

Mitt i ny kris

Aho säger att utnämningen förklaras av Sberbanks vilja att förnya sig och använda ny teknik.
– Sedan jag lämnade politiken har jag haft mycket kontakt med tekniken, i Sitra, Nokia och också efter det.
Även om Aho inte anser det vara väsentligt, så kan en annan faktor vara Ahos erfarenheter som statsminister under den ekonomiska krisen på 1990-talet.
Ryssland svaga ekonomi har även drabbat bankerna hårt. Nästan varje vecka rapporteras det om nya bakslag för banksektorn. Debatten om Ryssland befinner sig i en bankkris har pågått i över ett år.
Analytikern Sergej Voronenko vid kreditvärderaren Standard & Poors Moskvakontor säger de ryska bankernas lönsamhet på tre år krympt till en åttondedel av vad den var under toppåret 2013.
Sberbank är en av Rysslands största och stabilaste banker och befinner sig egentligen inte i kris. Vilket bankens koncernchef German Gref påpekat flera gånger. Det var Gref som föreslog Aho till styrelsen.

Lite utrymme

Graf har hittills kunnat mycket fritt uttala sig offentligt om statens sätt att sköta ekonomin och han ses som en av Rysslands ledande reformvänliga ekonomer.
Trots det är Sberbanks utrymme att ta egna beslut minst sagt tveksam.
– Den viktigaste frågan för en statsägd bank är i vilken grad staten kan påverka bankens strategi och lånevillkor, säger Voronenko.
Statens banker kan ofta finansiera projekt som är i linje med regeringens politik, men inte alltid är ekonomiskt smarta.
Sberbank är också Rysslands populäraste depositionsbank. Grefs och Putins välrapporterade möten handlar delvis om Putins popularitet. Presidenten vill visa att han tar väl hand om vanliga bankkunder.
Aho själv vill inte kommentera beslutsfattandet i banken – i alla fall inte förrän utnämningen blir klar i maj.

ANDRA LÄSER