Gammal busstation blir nöjescenter och kulturkasern hösten 2023

Grundstenen i det nya nöjescentret Kulturkasernen murades på onsdagen av biträdande borgmästare Anni Sinnemäki. Hösten 2023 ska bygget vara klart.

Bland annat en ny underjordisk biograf är under byggnation vid Glaspalatstorget.
Fanny Arrafanny.arra@ksfmedia.fi
15.06.2022 18:58 UPPDATERAD 16.06.2022 10:13
Nästa år öppnar ett nytt nöjescenter, Kulturkasernen, på Glasplatstorget i Helsingfors.
Kulturkasernen ska lysa upp hela Glasplatskvarteret med livlig kultur, konst, musik och gastronomi. Nöjescentret kommer att ha flera olika utrymmen såsom en biograf och scener för evenemang, scenkonst och utomhuskonserter. Här kommer även att finnas restauranger, barer och en glaspaviljong, berättar initiativtagarna i ett pressmeddelande.
Bakom Kulturkasernen står ägaren till Glaspalatsets fastigheter Föreningen Konstsamfundet, restaurangkoncernen NoHo Partners Oyj, Bio Rex Cinemas Oy och Kulturkasernen Ab.
Deras tanke är att Kulturkasernen tillsammans med sin granne Amos Rex ska skapa en central, mångsidig och levande mötesplats, som ska välkomna och engagera stadsborna att ta del av kultur- och restaurangverksamheten.

Byggdes för ryska soldater

Just nu är byggnadsarbetet i full gång. På plats finns det en stor och djup grop, här kommer biografen att byggas. Den ska bestå av tre salonger och befinna sig under jorden. 
Byggföretaget SRV och ariktetbyrån SARC arkkitehdit som ansvarar för byggprojektet uppger att de inte råkat ut för större utmaningar under byggets gång. Då det är frågan om en gammal byggnad som utvidgas är samarbetet med Museiverket ändå viktigt. Ursprungligen byggdes kasernen på Glaspalatstorget för ryska truppförband, under inbördeskriget 1918 användes den för underhållsverksamhet och senare har den tjänstgjort som bussterminal.
– Än så länge har byggarbetet gått som det ska. Fasaden och en ugn inomhus är skyddade. Samarbetet med Museiverket är därför centralt och de följer med arbetet, säger SRV:s kommunikationsansvariga Heidi Tetteh

"Konst och matkultur"

Murandet av grundstenen för Kulturkasernen ägde rum på onsdagen. Artisten Olavi Uusivirta inledde tillställningen med låten "Nuori ja kaunis" känd från den inhemska filmen Elokuu (2011) – en påminnelse om att Kulturkasernen ska bli en plats för både musik och film. 
Efter uppträdandet tog projektets styrelseordförande Ari Tolppanen plats på scen. Han tackade bland annat Helsingfors stad och biträdande borgmästare Anni Sinnemäki för att ha stött projektet redan från början. 
Också Sinnemäki höll tal:
– Helsingfors centrum ska väckas i liv och det här sker inte bara med hjälp av butiksverksamhet, utan med både konst och matkultur, sade hon och påpekade också att projektet är betydelsefull för kultur- och restaurangbranschen efter den tunga Coronapandemin. 
Anni Sinnemäki under murandet av grundstenen för Kulturkasernen.
Även Konstsamfundets vd Stefan Björkman är nöjd med projektet och menar att hela stämningen i Glasplatskvarteret kommer att höjas. 
”Vi har satsat en hel del resurser på Amos Rex och Glaspalatskvarteret, och Kulturkasernen är en naturlig fortsättning på detta arbete”, säger Björkman i ett pressmeddelande. 
Efter talen var det dags att färdigställa grundstenen. In i den murades bland annat dagens Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat, ett Noho-presentkort, alla giltiga mynt i Finland och en leksaksbuss – som en påminnelse om platsens historia.

Föreningen Konstsamfundet äger förutom Glaspalatsets fastigheter även KSF Media som ger ut HBL

ANDRA LÄSER