Äntligen! Ilkka Herola bröt Finlands medaljtorka i VM

Ilkka Herola var överlägset snabbast i skidspåret då Finland tog sin första medalj nordisk kombination på fjorton år.

Ilkka Herola tog revansch efter många besvikelser.
26.02.2021 17:23 UPPDATERAD 26.02.2021 17:57
Ilkka Herola tonade ned sina egna chanser efter backhoppningen – "ingen katastrof", sade han, men var inte heller helt nöjd med sitt 99,5 meter långa hopp. Han låg en minut bakom täten inför 10 km-loppet.
Men i skidspåret gick han fram som en orkan. Herola var överlägset snabbast av alla. Halvvägs låg han ännu några sekunder bakom tättrion, men en kilometer senare hade han klättrat upp i täten, och det var åtta skidåkare som gjorde upp om medaljplaceringarna.
I den näst sista uppförsbacken satte Herola in det avgörande rycket som splittrade tägruppen i små smulor. Bara Norges Jarl Magnus Riiber och Jens Lurås Oftebro kunde följa honom. Herola gick på som ett ånglok uppför den sista uppförsbacken och slängde sig ut för den sista utförsbacken mot stadion med norrmännen hack i häl. I det här skedet var det klart att det blir medalj, frågan var om det skulle bli guld, silver eller brons. Riiber spurtade förbi, men Herola kunde ta silver före Oftebro.
– Ännu halvvägs tänkte jag inte att det fanns en chans. Men ett tu tre var vi bara tre kvar när vi närmade oss slutrakan, säger Herola i Yles tv-sändning.
Det var inte bara Finlands första medalj i skid-VM i Obersdorf. Det var också Finlands första medalj i nordisk kombination sedan i VM 2007.
– Det här är ganska vansinnigt. Det var nog lite en överraskning för mig själv också. Jag förstår inte riktigt själv ännu vad som hänt, säger Herola.
Herola var en av medaljkandidaterna redan inför Lahtis 2017. I OS i Pyeongchang 2018 var han också en av favoriterna. Inför VM i Seefeld 2019 var det många som trodde han slutligen skulle bryta medaljtorkan. Men först i VM i Oberstdorf 2021 fick han in en fullträff.

ANDRA LÄSER