Turkiets utrikesminister i Tallinn: ”Vi har mindre problem med Finland än med Sverige”

Det är inte upp till Turkiet att avgöra om Finland och Sverige ska behandlas separat i Natoprocessen, bedömer Turkiet utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu, och hänvisar till att det finns ett enda memorandum som båda skrivit på.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu säger att det inte är upp till Turkiet att separera Finlands och Sveriges ansökningar, men att man kan reagera om Nato, Finland eller Sverige vill göra det.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
01.02.2023 13:44
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu svarade till stor del på frågor om Sveriges och Finlands medlemsprocesser i Nato då han besökte Estland på onsdagen.
Han höll en gemensam presskonferens med Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu.
– Relativt sett har vi mindre problem med Finland, sade Çavuşoğlu och menade att det beror bland annat på att det finns en större närvaro av personer som stöder den kurdiska organisationen PKK i Sverige.
Çavuşoğlu talade också explicit om koranbränningen i Sverige, och att man inte bara tillåtit den utan också skyddat demonstrationen. Samtidigt tillade han att han vet att det finns en plikt att skydda demonstrationer för att det inte ska ske större sammandrabbningar.
Turkiets utrikesminister fick en fråga om huruvida Turkiet fattat något formellt beslut om att behandla Finland och Sverige separat.
– Vi har mindre problem med Finland. Men det är inte upp till Turkiet att separera processerna. Det är upp till länderna själva och till Nato, säger Mevlüt Çavuşoğlu.
Vi har mindre problem med Finland. Men det är inte upp till Turkiet att separera processerna. Det är upp till länderna själva och till Nato.
Mevlüt Çavuşoğlu
Han hänvisar dels till att länderna ansökt och behandlats tillsammans, dels till att det finns ”ett enda memorandum” som Sverige, Finland och Turkiet skrev på i Madrid i somras, och att det uppfylls då alla gjort det. Men om Finland och Sverige, eller Nato, vill separera processerna är det en annan sak, säger han.
– Om det är så, kommer Turkiet att omvärdera detta och kan då behandla Finlands medlemskap separat – och med mera favör, kan jag säga.
Urmas Reinsalu säger att det är mycket beklagligt att de officiella förhandlingarna är pausade, men att det är ”positivt att Sverige fortsätter att förbinda sig till att implementera samförståndsavtalet”.

ANDRA LÄSER