Strejk hotar skidcenter kring jul

En strejk kan drabba flera stora skidcenter precis kring jul. Det är servicefacket Pam som har gett en strejkvarning. Arbetsgivarparten Mara kallar agerandet ansvarslöst. 

Ylläs påverkades av en strejk i början av december. Nu har servicefacket Pam utlyst en ny kring ju.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
08.12.2022 18:41
Skidcenterbranschen har varit i ett avtalslöst läge sedan november. Parterna kan inte enas om lönerna och nu har arbetstagarparten, servicefacket Pam gett en strejkvarning.
Blir strejken av påverkas sex stora skidcenter mellan 23 och 25 december.
Enligt Pam gjorde branschen ett mycket bra resultat under den förra säsongen. Även den pågående säsongen verkar bli ytterst stark, enligt Pam som menar att ”arbetsgivarpartens ovilja till löneökningar upprör fältet”.
”Vi vill inte förstöra någons jul men ser inget annat sätt i den här situationen. Jag hoppas så klart att inga strejker slutligen behövs”, säger Pams ordförande Annika Rönni-Sällinen i ett pressmeddelande.
Skidcentren som berörs är Ruka, Pyhätunturi, Levi, Vuokatti och Tahko och Ylläs. Det är uttryckligen vissa företag som strejkhotet gäller, och en del center kan drivas av flera och därmed hålla delvis öppet.
Arbetsgivarparten, Turism- och restaurangförbundet Mara, är kritisk till strejken och inte minst tajmningen.
”Pams agerande är ansvarslöst. Att förlägga strejken till början av julsäsongen visar på fullständig likgiltighet inför skadorna som orsakas företagen”‚ säger vd Timo Lappi i ett pressmeddelande.
”Redan ett strejkhot orsakar problem för företagen när kunderna gör bokningar för jul och nyår”, heter det.
Mara medger att den förra säsongen var bra, men att detsamma inte är att vänta nu eftersom kundernas köpkraft försämras av stigande priser och räntor.
En tidigare punktstrejk påverkade skidcenter i början av december.

ANDRA LÄSER